![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Gyors céklás rizottó sós kecskesajttal: látványos és isteni finom
![céklásrizottó2](https://kep.index.hu/1/0/3174/31747/317477/31747759_2436367_5b7218e8809e841811bb8e0535f2f0cf_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
30 perces receptötlet, ahol a hozzávalók minőségén áll vagy bukik a dolog - a bor, az alaplé és a rizs is megfelelő kell, hogy legyen.
Sokféle rizottót készítettem és ettem már, nagy kedvencem például a gombás, de a céklás verzió eddig valahogy kimaradt a repertoárból. Mióta rátaláltam a konyhakész, vákuumcsomagolt főtt céklára, sokkal többet eszem és használom, mint előtte, nagyon gyorsan isteni finom ebédeket készíthetünk belőle.
Bár ez a recept nem a villámgyors kategóriába tartozik, de 30 percen belül így is készen van - ha főtt céklával dolgozunk. Egy finom rizottóhoz mindenképp szükség van jó minőségű száraz fehérborra, házi alaplére, vajra és természetesen rizottórizsre - utóbbi nem fő szét, kicsit roppanós, harapnivaló marad az állaga. Ezt a receptet a BBC Food oldalán találtam, és úgy tökéletes, ahogy van.
Céklás rizottó
![céklásrizottó](https://kep.index.hu/1/0/3174/31747/317477/31747797_1a08c066ad1331649a493c82d0f987eb_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm főtt cékla
- 1 liter alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 30 gramm vaj
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 gramm rizottórizs (Arborio)
- 1 szál friss kakukkfű
- 100 milliliter száraz fehérbor
- 1 kis csokor petrezselyem
- só, bors
- kecskesajt
Elkészítés:
A főtt cékla felét tegyük egy turmixgépbe az alaplével együtt, majd turmixoljuk krémesre. Öntsük egy lábasba, majd melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd. A maradék céklát vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön.
Az olajat és a vaj felét melegítsük össze egy mély serpenyőben. Adjuk hozzá az összeaprított hagymát, kis ideig dinszteljük, majd mehet bele az apróra vágott fokhagyma is. Borítsuk rá a rizottórizst és dobjuk bele a kakukkfüvet, alaposan keverjük össze.
Vegyük magasabbra a lángot, öntsük rá a fehérbort. Főzzük 2-3 percig, míg redukálódik a mennyisége. Vegyük lejjebb a lángot, majd adjunk hozzá egy merőkanálnyit a céklás alapléből. Folyamatosan kevergetve főzzük, ha a rizs beszívta a folyadékot, adjunk hozzá egy újabb merőkanállal, míg az összes alaplé el nem fogy. Sózzuk-borsozzuk.
Mikor az összes alaplé elfogyott és a rizs már krémes, de még al dente, keverjük bele a megmaradt vajat, illetve az összedarabolt céklát. Keverjük bele az összeaprított petrezselymet, sózzuk-borsozzuk, ha még szükséges. A kakukkfüvet szedjük ki belőle.
Melegen, kecskesajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!