Gyors céklás rizottó sós kecskesajttal: látványos és isteni finom
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Kiadós egytepsis fogás csirkecombbal: kevés munkával készül
Ropogós
Édes, quinoával töltött sütőtök: aszalt gyümölcsökkel készül
Bajor szalvétagombóc: ízletes köret néhány hozzávalóból
Sűrű, krémes karfiolleves: sütőben sült zöldség fő a fűszeres lébe
Mennyei krumplipalacsinta füstölt lazaccal: hűs tejföllel kínáld
Melengető őszi desszertek egy helyen: ezeket süsd meg a szezonban
30 perces receptötlet, ahol a hozzávalók minőségén áll vagy bukik a dolog - a bor, az alaplé és a rizs is megfelelő kell, hogy legyen.
Sokféle rizottót készítettem és ettem már, nagy kedvencem például a gombás, de a céklás verzió eddig valahogy kimaradt a repertoárból. Mióta rátaláltam a konyhakész, vákuumcsomagolt főtt céklára, sokkal többet eszem és használom, mint előtte, nagyon gyorsan isteni finom ebédeket készíthetünk belőle.
Bár ez a recept nem a villámgyors kategóriába tartozik, de 30 percen belül így is készen van - ha főtt céklával dolgozunk. Egy finom rizottóhoz mindenképp szükség van jó minőségű száraz fehérborra, házi alaplére, vajra és természetesen rizottórizsre - utóbbi nem fő szét, kicsit roppanós, harapnivaló marad az állaga. Ezt a receptet a BBC Food oldalán találtam, és úgy tökéletes, ahogy van.
Céklás rizottó
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm főtt cékla
- 1 liter alaplé
- 2 evőkanál olívaolaj
- 30 gramm vaj
- 1 darab hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 300 gramm rizottórizs (Arborio)
- 1 szál friss kakukkfű
- 100 milliliter száraz fehérbor
- 1 kis csokor petrezselyem
- só, bors
- kecskesajt
Elkészítés:
A főtt cékla felét tegyük egy turmixgépbe az alaplével együtt, majd turmixoljuk krémesre. Öntsük egy lábasba, majd melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd. A maradék céklát vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön.
Az olajat és a vaj felét melegítsük össze egy mély serpenyőben. Adjuk hozzá az összeaprított hagymát, kis ideig dinszteljük, majd mehet bele az apróra vágott fokhagyma is. Borítsuk rá a rizottórizst és dobjuk bele a kakukkfüvet, alaposan keverjük össze.
Vegyük magasabbra a lángot, öntsük rá a fehérbort. Főzzük 2-3 percig, míg redukálódik a mennyisége. Vegyük lejjebb a lángot, majd adjunk hozzá egy merőkanálnyit a céklás alapléből. Folyamatosan kevergetve főzzük, ha a rizs beszívta a folyadékot, adjunk hozzá egy újabb merőkanállal, míg az összes alaplé el nem fogy. Sózzuk-borsozzuk.
Mikor az összes alaplé elfogyott és a rizs már krémes, de még al dente, keverjük bele a megmaradt vajat, illetve az összedarabolt céklát. Keverjük bele az összeaprított petrezselymet, sózzuk-borsozzuk, ha még szükséges. A kakukkfüvet szedjük ki belőle.
Melegen, kecskesajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images