Gyors céklás rizottó sós kecskesajttal: látványos és isteni finom

céklásrizottó2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

30 perces receptötlet, ahol a hozzávalók minőségén áll vagy bukik a dolog - a bor, az alaplé és a rizs is megfelelő kell, hogy legyen.

Sokféle rizottót készítettem és ettem már, nagy kedvencem például a gombás, de a céklás verzió eddig valahogy kimaradt a repertoárból. Mióta rátaláltam a konyhakész, vákuumcsomagolt főtt céklára, sokkal többet eszem és használom, mint előtte, nagyon gyorsan isteni finom ebédeket készíthetünk belőle.

Bár ez a recept nem a villámgyors kategóriába tartozik, de 30 percen belül így is készen van - ha főtt céklával dolgozunk. Egy finom rizottóhoz mindenképp szükség van jó minőségű száraz fehérborra, házi alaplére, vajra és természetesen rizottórizsre - utóbbi nem fő szét, kicsit roppanós, harapnivaló marad az állaga. Ezt a receptet a BBC Food oldalán találtam, és úgy tökéletes, ahogy van. 

Céklás rizottó

céklásrizottó

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm főtt cékla
  • 1 liter alaplé
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 30 gramm vaj
  • 1 darab hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 300 gramm rizottórizs (Arborio)
  • 1 szál friss kakukkfű
  • 100 milliliter száraz fehérbor
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • só, bors
  • kecskesajt
Recept idők

Elkészítés:

A főtt cékla felét tegyük egy turmixgépbe az alaplével együtt, majd turmixoljuk krémesre. Öntsük egy lábasba, majd melegítsük, míg gyöngyözni nem kezd. A maradék céklát vágjuk kis kockákra, majd tegyük egy szűrőbe, hogy lecsöpögjön.

Az olajat és a vaj felét melegítsük össze egy mély serpenyőben. Adjuk hozzá az összeaprított hagymát, kis ideig dinszteljük, majd mehet bele az apróra vágott fokhagyma is. Borítsuk rá a rizottórizst és dobjuk bele a kakukkfüvet, alaposan keverjük össze.

Vegyük magasabbra a lángot, öntsük rá a fehérbort. Főzzük 2-3 percig, míg redukálódik a mennyisége. Vegyük lejjebb a lángot, majd adjunk hozzá egy merőkanálnyit a céklás alapléből. Folyamatosan kevergetve főzzük, ha a rizs beszívta a folyadékot, adjunk hozzá egy újabb merőkanállal, míg az összes alaplé el nem fogy. Sózzuk-borsozzuk.

Mikor az összes alaplé elfogyott és a rizs már krémes, de még al dente, keverjük bele a megmaradt vajat, illetve az összedarabolt céklát. Keverjük bele az összeaprított petrezselymet, sózzuk-borsozzuk, ha még szükséges. A kakukkfüvet szedjük ki belőle.

Melegen, kecskesajttal megszórva tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük