Isteni fermentált cékla: probiotikumként is szuper
A fermentált cékla nemcsak szuper egészséges savanyúság, de probiotikumban gazdag harapnivaló is. Sok fűszerrel kombináld!
Ha a sima főtt tojás helyett valami mutatós, különleges változatot tennél az asztalra, próbáld ki ezt a céklával színezett, savanyítottat. A tojás ecetes-cukros lében áll legalább 1 éjszakát, így magába szívja az ízeket, miközben a zöldség színét is átveszi.
Lehet, hogy elsőre furcsán hangzik, pedig nagyon jól áll a tojásnak a savanyítás, gondolj csak az ecetes krumplisalátára, amelyben sokszor főtt tojás is helyet kap. Mindenképp adj neki egy esélyt, mert tényleg nemcsak mutatós, hanem valódi ízbomba is egyben.
Minél tovább áll a tojás a céklás lében, annál sötétebb rózsaszín lesz a színe és intenzívebb az íze, úgyhogy az alapján, milyet szeretnél, akár 1-3 napot is benne maradhat.
A tojásokat vegyük ki előre a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűek legyenek, vagy tegyük őket egy kis időre meleg vízbe.
A céklát hámozzuk meg, kockázzuk össze.
Öntsük fel a céklát a víz felével, majd tegyük a tűzhelyre. Alacsony lángon, gyöngyözve főzzük 20 percig. Ekkor szűrjük le, a főtt céklát tegyük félre, használjuk más recepthez. (Akár a vízben is maradhat, ha azt is szeretnénk savanyítani.)
A leszűrt léhez adjuk hozzá az ecetet, a maradék vizet, a cukrot és a sót. Addig főzzük, míg a cukor teljesen elolvad, majd vegyük le a tűzről, hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
Közben forraljunk egy lábasban bő vizet. Óvatosan, kanál segítségével tegyük a tojásokat a gyöngyöző vízbe. Állítsunk be egy időzítőt, 9 percig főzzük a tojásokat.
Ha letelt az idő, rögtön szűrjük le, majd tegyük őket hideg vízbe. Hagyjuk állni pár percig, míg kihűlnek, majd pucoljuk meg őket.
A főtt tojásokat tegyük egy befőttesüvegbe, majd öntsük rájuk a céklás levet úgy, hogy mindet ellepje. Zárjuk le az üveget, majd tegyük az egészet a hűtőbe minimum 1 éjszakára, de akár 2 napra. Minél tovább áll, annál ízletesebb és sötétebb színű lesz.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu