Szuperegészséges saláta sütőtökkel és céklával – Feta sajt ellensúlyozza az édes ízeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi téli ízeket kevertünk össze ebben az egyszerűen összeállítható, színes és finom salátában.
A téli hideg időben érdemes gondoskodni a szervezetedről és a vitaminpótlásról. Szerencsére ilyenkor is sokféle egészséges zöldségből és gyümölcsből válogathatsz, tart még a sütőtök- és a céklaszezon is.
Nemcsak nyáron érdemes salátát készíteni, hanem télen is, csak ebben az évszakban érdemes kicsit tartalmasabban összeállítani. Tökéletesen megfelel a célra ez a két magas vitamintartamú, kicsit édeskés zöldség, amelyekhez remekül illik a sós feta sajt. A színük is gyönyörű, a kinti szürkeséget is ellensúlyozzák.
Ha kihagynád a sütőtököt, akkor a cékla önmagában is jól működik, ebben a salátában még roppanós dió is van. Ha pedig a sütőtökre szavaznál inkább, akkor ezt a fügés salátát készítsd el, amelyben az édes gyümölcs még jobban kiemeli az ízeket.
Sütőtökös-fetás céklasaláta
Hozzávalók 4 adaghoz
Saláta:
- 600 gramm sütőtök (felkockázva)
- 2 darab cékla (nagyobb)
- 1 evőkanál olívaolaj
- 80 gramm feta sajt
- 60 gramm rukkola
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Öntet:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 kávéskanál balzsamecet
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 210 fokra.
A céklát és a sütőtököt pucoljuk meg és kockázzuk fel, utóbbihoz itt találunk egy szuper módszert. A céklát főzzük meg. A felkockázott sütőtököt locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsin, és süssük 15 percig, majd kicsit rázogassuk meg a tepsit, és süssük további negyedórát, amíg a tök szélei kicsit megpirulnak.
Amíg a zöldségek sülnek és főnek, egy tálba tegyünk rukkolát. Egy másik kis tálban keverjük össze az olívaolajat és a balzsamecetet, sózzuk, borsozzuk.
Amikor a zöldségek elkészültek, tegyük őket a rukkola mellé a tálba, és óvatosan forgassuk össze az öntettel. Morzsoljuk rá a feta sajtot. Azonnal, frissen tálaljuk.
Fotó. Getty Images