Chiacchiere, avagy az olasz csörögefánk – Nincs nélküle karneváli szezon

chiacchiere
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincsen farsang fánk nélkül, nincs karnevál chiacchiere nélkül - az olaszok csörögefánkja isteni finom.

Ugyan én már megsütögettem a magam szalagos fánkjait Hanukára, de máris itt a következő alkalom, amikor megint a kelt tésztás édességé a főszerep: ez pedig a farsang. A hagyományos fánk mellett csörögefánk is készül ilyenkor, amely jóval kevesebb munkával jár, de ugyanolyan finom. Én például jobban szeretem, mint a szalagost, olyannyira, hogy nem tudok eleget sütni belőle, mert mindig elfogy.

Élesztő nélkül készül, emiatt is egyszerűbb, és inkább ropogós lesz, mint puha. Az olajszag így is-úgy is garantált, de a farsang már csak ilyen. Nem csak Magyarországon sütnek jellegzetes farsangi édességeket - Olaszországban chiacchiere-nek hívják a fánkot. A neve pletykát, csevegést jelent, de az elnevezése régiónként eltér. A legjobban a csörögére hasonlít, csak a tésztája jóval kevesebb tojást tartalmaz és nincs benne tejföl. 

Chiacchiere, avagy olasz csörögefánk

chiacchiere recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 300 gramm liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 40 gramm vaj
  • 2 darab tojás
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 60 gramm cukor
  • 20 milliliter pálinka
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sütőport és a sót. Adjuk hozzá a tojást, a sárgáját, a cukrokat, morzsoljuk bele a vajat, öntsük bele a pálinkát, és dolgozzuk össze egynemű tésztává. Tegyük folpackban a hűtőbe fél órára. 

Pihentetés után nyújtsuk ki vékonyra a tésztát. Derelyevágóval vágjunk belőle téglalapokat, majd irdaljuk be a közepét. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, süssük a kis téglalapokat aranybarnára, és még forrón szórjunk rájuk porcukrot. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük