Pikáns chilis bab magyarosan készítve – Csirkemellből is nagyon finom lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Mexikó és hazánk ízei egy fazékba zárva, remek párosítás, igazi laktató fogás, amivel egy egész sereget is jóllakathatunk.
Bármerre is járjak a nagy világban, mindig ráébredek, mennyire szeretem a hazai ízeket. Egyszerű alapanyagokból is csodát teszünk a tányérra, és nem vetjük meg a csípős, erős aromákat sem. A családom döntő többsége is szereti a karakteres ízeket, apukám olyannyira rajong a pikáns aromákért, hogy még a Scoville-skálán nagy értékkel rendelkező tüzes paprikákat is bátran megkóstolja és véleményezi. A pikáns ízeket a mexikóiak sem vetik meg, az országban járva térjünk be akár egy elit étterembe, vagy fedezzük fel a piaci, utcai kaják kínálatát, a csípős paprikák ott fognak sorakozni mindkét helyen.
Mexikó egyik kedvelt fogása a chilis bab, amit régiónként másképp készítenek, egy azonban közös bennük: a pikáns ízek dominálnak. A híres egytálas az amerikai határnál is nagyon népszerű, ahol szintén változatosan készítik. A legkedveltebb változatokban darált marhahús, paradicsom, csípős paprika, fokhagyma, koriander, kömény és oregánó gondoskodik az ízekről, tálalásnál friss koriander és cheddar sajt is kerül olykor a tányérra.
Az én chilisbab-receptemben megpróbáltam Mexikó és hazánk ízeit összehozni. Az egylábasos tökéletes szaftjáról a rengeteg hagyma gondoskodott, illetve cayenne-bors, chilipor és hegyes erős paprika garantálja a csípős ízélményt. Tálalásnál nálunk kötelező a kenyér, a chilis bab tetejére pedig tejföl és még egy kis plusz friss paprika került.
Chilis bab magyarosan
Hozzávalók 8 személyre
- 60 dekagramm csirkemell
- 4 fej vöröshagyma
- 4 darab (töltőtömeg 240 gramm) vörösbabkonzerv
- 1 darab (340 gramm) kukoricakonzerv
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 teáskanál cayenne-bors
- 1 teáskanál chilipor
- 2 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 darab hegyes erős paprika
- kevés olaj
Elkészítés:
A hagymákat tisztítsuk meg, majd vágjuk finomra.
A csirkemellet vágjuk kockákra.
A hegyes erős paprikát vágjuk össze.
Egy nagy lábasban kevés olajon elkezdjük dinsztelni a hagymát, amikor kellően összeesett, rászórjuk az őrölt paprikát, alapos keverés után a húskockák is a fazékba kerülnek só és bors társaságában. Körülbelül 10 perc után 200 milliliter vízzel felöntjük a pörköltalapunkat, 20-25 percig hagyjuk rotyogni. Ezután az apróra kockázott hegyes erős paprika, a leszűrt bab és kukorica is a fazékba kerül, valamint a fűszerek: cayenne és chilipor.
Alapos keverés után felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, 30-40 percig közepes lángú tűzhelyen, gyakran kevergetve főzzük. Tálalásnál friss kenyér, tejföl, aprított erős paprika vagy friss koriander kerülhet rá.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors