15 perces paradicsomos spagetti: a friss bazsalikom a lelke
A pomodoro az egyik legegyszerűbb tésztaétel, amit bármelyik hétköznap estébe is beilleszthetsz: az eredmény pedig egy tökéletes paradicsomos fogás.
Gyors, egyszerű és isteni finom a garnélarákos spagetti, ráadásul ez a citromos-chilis változat egy forró nyári napon is megállja a helyét. A tengeri herkentyűk nagy előnye, hogy pillanatok alatt elkészülnek, a legtöbb esetben elég nekik pár percnyi hőkezelés.
Az alábbi receptben a citrom, a chili, a petrezselyem és a fokhagyma dominál, friss és könnyed lesz a végeredmény. A tészta egy kevés vajtól és a főzővizétől lesz szószos, így tejszín nélkül is krémes ételt tálalhatsz.
Bár a paradicsom nem kötelező eleme, nagyon jól passzol bele az édeskés, lédús zöldség, nem érdemes kihagyni!
Ha fagyasztott garnélarákkal dolgozunk, tegyük egy tálba, öntsük fel hideg vízzel, és hagyjuk állni, míg kiolvad. Párszor öntsük le róla a jeges vizet, és tegyünk rá újat. Nagyjából 10-15 perc alatt kiolvadnak így a rákok. Itassuk fel róluk a nedvességet.
A tésztát lobogó, sós vízben főzzük al dentére, de a főzővizéből tegyünk félre 1 bögrényit.
Közben a fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk nagyon vékony szeletekre. A kétféle paprikát mossuk meg, a kaliforniait vágjuk egészen pici kockákra, a chilit vágjuk vékony karikákra (ha nem szeretnénk túl csípősre, az erezetét és a magjait távolítsuk el). A koktélparadicsomokat felezzük el.
Az olaj és a vaj keverékét forrósítsuk fel egy szélesebb serpenyőben, dobjuk rá a rákokat. Várjuk meg, míg kifehéredik a húsuk, picit rózsaszínesek, már nem áttetszők. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, a chilit és a paprikát. 1-2 perc után, ha már illatoznak, adjuk hozzá a koktélparadicsomot és a vajat is.
Ha a paradicsom összeesett és a paprika is puha, öntsük rá a citromlevet, és keverjük bele a friss petrezselymet is. Ha kicsit szószosabbra szeretnénk, adjunk hozzá a tészta főzővizéből is.
Forgassuk bele a kifőtt tésztát is, és rögtön kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors