Chilis-fokhagymás rák spanyol módra: kenyérrel tunkolva is tökéletes

gambas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Valójában nem is a rák az étel főszereplője, hanem a fűszeres olaj, amely simán, kenyérrel kínálva is tökéletes.

A Gambas al Ajillo, vagyis a fokhagymás-chilis olajban puhult rák az egyik legfinomabb spanyol étel, ráadásul pillanatok alatt elkészül. A garnélának bőven elég 3-4 perc sütés, de a fokhagymás alapnak sem kell több pár percnél. 

Fontos, hogy friss vagy kiolvasztott rákkal dolgozz, különben a garnélából kiengedett víz elrontja a szószt, az olaj pedig fröcsögni fog.

Mivel maga a fokhagymás-chilis olaj az étel lelke, nem mindegy, milyen olajjal dolgozol: a jó minőségű extraszűz olívaolaj lesz a legjobb választás. A tévhitekkel ellentétben akár 180-200 fokig is hevítheted, viszonylag magas a füstpontja, ehhez az ételhez pedig amúgy sem lesz szükség magas hőre.

Ha szereted a chilit, bátran adagold, de nyugodtan csökkentheted is a mennyiségét, vagy használhatsz friss, karikákra vágott chilipaprikát is.

Chilis-fokhagymás rák

gambas2

Hozzávalók 4 személyre

  • 400 g garnélarák
  • ízlés szerint
  • 200 ml extraszűz olívaolaj
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 tk chilipehely (vagy ízlés szerint)
  • 2 ek száraz fehérbor
  • 0.5 db citrom leve
  • 0.5 csokor friss petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Ha fagyasztott rákkal dolgozunk, töltsünk meg egy tálat hideg vízzel, tegyük bele a fagyott rákokat, majd rakjuk a hűtőbe 1-2 órára, hogy kiolvadjanak. Utána szűrjük le, majd papírtörlő segítségével itassuk fel róluk a nedvességet.

A fokhagymákat pucoljuk meg, vágjuk vékony szeletekre. A petrezselymet aprítsuk össze. 

Az olívaolajat forrósítsuk fel egy mélyebb, szélesebb serpenyőben. Mikor elkezd gyöngyözni, adjuk hozzá a fokhagymát és a chilipelyhet. Kb. 1 perc után, mikor a fokhagyma egy kis színt kapott, adjuk hozzá a rákokat. Párszor átforgatva süssük őket kb. 3-4 percig, míg a húsuk kifehéredik, picit rózsaszínesek lesznek.

Ekkor sózzuk, öntsük rá a fehérbort és a citromlevet, szórjuk rá a petrezselymet. Keverjük egybe, majd kínálhatjuk is.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük