Szaftos, fűszeres chilis csirke: így készül az ázsiai konyha kedvence
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Pillanatok alatt Ázsiában érezheted magadat ezzel a recepttel, az isteni illatok betöltik majd a konyhát.
Ha villámgyors és nagyon egyszerű receptet keresel, de picit különlegesebb kiadásban, akkor ez az ázsiai chilis csirke a neked való. A csirkemell pár perc alatt puhára sül, de a szósz sem készül tovább, ráadásul nagyon ízletes és szaftos lesz a hús, ha nyakon öntöd a chilis mázzal.
Bár ázsiai receptről van szó, nem igényel extra hozzávalókat, igaz, szójaszósz és szezámolaj nem árt, ha van otthon, de utóbbit akár másfajta növényi zsiradékra is lecserélheted. Ezeken kívül a gyömbér és a chiliszósz adja meg az étel karakterét, utóbbival ízlésed szerint bánj, lehet csípősebb és kevésbé pikáns is a végeredmény.
Ha nem vagy oda a csirkemellért, csirkecombfilével is dolgozhatsz, viszont annak picivel több idő kell majd. Ha pedig van esetleg otthon rizsliszt, azt használj a búza helyett, azzal picit ropogósabb lesz a bunda.
Chilis csirke
Hozzávalók 4 személyre
Hús:
- 500 gramm csirkemellfilé
- ízlés szerint só, bors
- 2 ek liszt
- 2 ek olaj (sütéshez)
Szósz:
- 1 ek szezámolaj
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tk gyömbér (friss)
- 1 tk chilipehely
- 120 milliliter víz
- 3 ek chiliszósz (Sriracha)
- 1 ek szójaszósz
- 80 g méz
- 2 ek lime-lé
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk hosszában félbe. Kisebbre is lehet vágni, de akkor vigyázni kell, nehogy kiszárítsuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát, majd szórjuk meg liszttel, a felesleget rázzuk le róla.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd süssük meg a csirkemelleket. Vegyük nagyra a lángot, majd oldalanként 2-3 percig pirítsuk, míg ki nem fehéredik és át nem sül teljesen. Tegyük félre.
A fokhagymát és a gyömbért pucoljuk meg, majd reszeljük le.
A serpenyőbe tegyünk szezámolajat, kapcsoljuk fel alatta a lángot, majd dobjuk rá a fokhagymát és a gyömbért, fél perc múlva szórjuk rá a chilit. Újabb fél perc múlva öntsük fel a vízzel, chiliszósszal, szójaszósszal, mézzel. Melegítsük össze 3-5 perc alatt, míg picit sűrűsödik, majd adjuk hozzá a lime-levet.
Tegyük vissza a csirkemellet a szószba, majd borítsuk be vele. Melegítsük össze, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.
Rögtön, körettel tálaljuk.
Fotó: Getty Images