Így készül a tartalmas cigánylecsó: sok hús és káposzta is helyet kap a fazékban
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A cigánylecsót szabolcsi lecsónak is szokták hívni a káposzta részvétele miatt. Hagyományosan szabadban, bográcsban készül, de nagy fazékban a konyhában is összedobható a tartalmas étel.
Szeretjük a lecsót, hisz gyorsan elkészül, nagyon finom és ezerféleképpen az asztalra kerülhet. Az egyik legtartalmasabb változata a cigánylecsó, melybe káposzta és hús is kerül. Az eredeti receptben többfajta hústól roskadozik a bogrács vagy fazék, csirkeszárny, -comb és -mell is kerül bele. A receptben írt arányok személyre szabhatóak, ha csak két emberre készülne, kevesebb hozzávalóból készüljön, de nálam a cigánylecsó mindig nagyobb adagban fő, csak akkor dúsítom többfajta hússal, ha bográcsban rotyog, a fazékba viszont csak csirkemellet pakolok.
A cigánylecsó kétfajta változatban ismert, régen a szegényebb vándorcigányok olykor hagyma nélkül készítették, csak paradicsomot, paprikát, esetleg kolbászt pirítottak együtt, a tehetősebb cigányok sokkal bőségesebben szervírozzák, a zöldségek mellé csibehús és káposzta is kerül. A hagyományos változatban fokhagyma is helyet kap, olaj helyett pedig zsírt kell használni. A cigány konyha egyik legkedveltebb alapanyaga az erős paprika, ami szinte mindenbe kerül, így a cigánylecsóból is kihagyhatatlan.
Cigánylecsó
Hozzávalók 6 személyre
- 5 fej hagyma
- 4 darab tévépaprika
- 4 darab hegyes-erős paprika
- 5 darab paradicsom
- 1 fej káposzta
- 10 dekagramm füstölt kenyérszalonna
- 1 darab csirkemellfilé
- 2 evőkanál pirospaprika
- olaj szükség szerint
- víz szükség szerint
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A megtisztított zöldségeket szeleteljük fel ízlés szerint.
A húst vágjuk közepes méretű kockákra.
A szalonnát minél kisebb kockákra vágjuk fel.
Magas falú edényben először a szalonnát pirítsuk meg saját zsírján, majd keverjük hozzá a felszeletelt hagymát (ha szükséges, itt lehet hozzáadni olajat), 2-3 perc után a kockákra vágott húst is dobjuk a hagymákra, pirítsuk fehéredésig. Utána a paprikákat, paradicsomot és a káposztát is keverjük a húshoz, szórjunk rá pirospaprikát, sóval és borssal ízesítsük, ha szükséges, öntsünk alá kevés vizet. Közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, míg a hús megpuhul, sűrű, szaftos lesz a lecsó. Az elkészült lecsó mellé friss ropogós kenyeret vagy cigány laposkenyeret kínáljunk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors