Citromborsos kéregben sült csirkemell: vajpuha lesz a fűszeres hús

citromborsoshús
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Kellően csípős és fűszeres, miközben nagyon omlós és szaftos lesz a hús, ezzel a módszerrel egész biztosan nem szárad ki a csirkemell.

Nemrég találkoztam ezzel a recepttel és első olvasásra szerelem lett: citrom, bors és zöldfűszerek találkoznak ebben a mennyei ételben. Amellett, hogy isteni, munka is alig van vele, ténylegesen csak 10 percet kell a konyhában töltened. Igaz, a húsnak állnia kell pár órát a pácban, annál szaftosabb és ízletesebb lesz, minél tovább pihen a hűtőben.

Ha esetleg nem találsz citromborsot, ahogyan egyébként nekem sem sikerült, házilag is elkészítheted a fűszert: reszeld le egy biocitrom héját, majd keverd össze egy evőkanál frissen őrölt borssal - én tarka borsot használtam. A sütőt kapcsold a legalacsonyabb fokozatra, nagyjából 50 fokra, majd tedd a sütőbe a keveréket 15-20 percre, míg a citromhéj megszárad. Ha több időd van, a napon is hagyhatod száradni, pár óra alatt elveszti a nedvességtartalmát. Ha kész, tedd a keveréket borsőrlőbe, majd frissen szórd az ételre.

Az alábbi recept nagyon pikáns, fűszeres és picit csípős a borsnak köszönhetően, ha nem vagy oda az intenzív ízekért, felezd le a citrombors mennyiségét.

Citromborsos csirkemell

citromborsoshús2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm csirkemellfilé
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott evőkanál citrombors
  • 1 teáskanál
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 0.5 teáskanál kakukkfű
Recept idők

Elkészítés:

A csirkemellfilét tisztítsuk meg, ha vastagok a szeletek, vágjuk őket hosszában félbe. Tegyük a húst egy tálba.

Az olívaolajat keverjük össze a fűszerekkel, majd öntsük a csirkemellre. Keverjük vele alaposan össze, majd fedjük le a tálat alufóliával, tegyük a hűtőbe a húst legalább 2 órára.

Közben béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd melegítsük elő a sütőt 220 fokra.

A csirkemellfilét tegyük a tepsire, majd toljuk a forró sütőbe. A sütési idő a szeletek vastagságától függ, 15-20 percet érdemes rászámolni.

Ha elkészült a hús, vegyük ki a sütőből, hagyjuk pihenni 5-10 percig, majd tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük