Marcipános, citromos muffin egyszerűen: az egyik leggyorsabb süti
A muffin változatos módon, villámgyorsan összeállítható édesség, ráadásul marcipánnal és citrommal feldobva egészen különleges.
Az áfonya nagy kedvencem, gyakran veszek belőle, és ha nem eszem meg azonnal, akkor süteménybe is belesütöm. Ha nincs időm bekapcsolni a sütőt, és élvezni szeretném a gyümölcs ízét, akkor smoothie-t készítek belőle görög joghurttal. Persze van olyan sütemény, ami nagyon hamar készen van, ilyen a muffin, ha szereted a savanykás ízeket és a joghurtot is, akkor ezt a citromosat neked találták ki.
És akkor jöhet a három kombinációja: az áfonya, a citrom és a joghurt tökéletesek együtt ebben a süteményben, amelyre szintén nem kell túl sok időt szánnod. Egyébként nemcsak friss, hanem mirelit áfonyából is elkészítheted. A citromos mázat ne felejtsd el rákenni.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Egy kenyérsütő formát vajazzunk ki. Ha nagyobbak az áfonyaszemek, akkor vágjuk félbe, ha kicsik, akkor hagyjuk egyben őket.
A vajat olvasszuk fel. A cukrot szórjuk egy nagyobb edénybe. Reszeljük rá a citromok héját, a citromot tegyük félre. A citromok héját keverjük össze a cukorral. Szórjuk hozzá a lisztet, a sütőport, a sót és a szódabikarbónát, majd jól keverjük össze.
A citromokat nyomjuk ki, majd kanalazzunk 3 evőkanálnyival az olvasztott vajba. A maradékot tegyük félre a mázhoz.
Adjuk hozzá a joghurtot és a tojásokat a vajas keverékhez, és keverjük csomómentesre. A száraz és a nedves hozzávalókat keverjük össze, majd forgassuk hozzá az áfonyát. Vigyázzunk, hogy ne keverjük túl a tésztát. Öntsük a masszát a kenyérformába, a tetejét simítsuk el.
Süssük tűpróbáig, nagyjából 55-65 percig. Vegyük ki, és hagyjuk 10 percet hűlni, majd óvatosan fordítsuk ki a formából, és tegyük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
Közben készítsük el a mázat. A maradék citromlevet és a porcukrot keverjük össze, majd kenjük a kihűlt sütemény tetejére. Várjuk meg, amíg egy kicsit megköt, majd szeletelhetjük is.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu