Fanyar és szaftos áfonyás-citromos sütemény - Különleges, de mindenki szereti

Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Elméletileg én vagyok az, aki a fanyar és a savanyú édességeket eszi a családban, ebből a süteményből mégis alig tudtam kimenteni néhány falatot magamnak. Ez körülbelül mindent elárul arról, miért érdemes megsütni.

A recept kiindulási pontja Ottolenghi legújabb könyvének egyik süteménye. A nagyon menő izraeli-londoni séf mindig, de a Simple című kötetében különösen rá van kattanva a citromra, nagyon sokféleképpen használja ki annak fanyarságát, keserűségét és savanyúságát egyszerre. Áfonyával együtt tényleg a savanyú szájúak legnagyobb boldogsága ez a sütemény, de én el tudnám képzelni szezonban ribizlivel vagy fekete ribizlivel is. 

A tészta itt mellékszereplő, ami összefogja a sok gyümölcsöt. Mivel nagyrészt mandulából áll, nagyon szaftos és omlós lesz az egész.

Az eredeti recept egyben süti meg a masszát, de én muffinformákba osztottam. A recept arányain is változtattam, több mandula és kevesebb vaj került bele. Mivel keverős sütemény, elég gyorsan megvan, és a jelek szerint nem csak a fanyar ízt kedvelők szeretik, szóval süssétek meg bátran édesszájúaknak is.

Áfonyás-citromos muffin mandulával

citromos-áfonyás-muffin

Hozzávalók 12 adaghoz:

  • 100 gramm vaj
  • 3 evőkanál citromlé
  • 3 darab tojás
  • 150 gramm cukor
  • 150 gramm darált mandula
  • 50 gramm liszt
  • 150 gramm áfonya vagy más bogyós gyümölcs
  • 1 evőkanál sütőpor
  • 1 csipet
  • 3 evőkanál citromhéj
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3 evőkanál porcukor
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat kikeverjük a cukorral, majd folyamatos keverés közben egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A masszába reszeljük a citromhéjat és adunk hozzá két evőkanállal a levéből is. Elkeverjük, majd a masszába forgatjuk a darált mandulát és a sütőporral, sóval elkevert lisztet. Néhány mozdulattal összeforgatjuk, majd óvatosan belekeverjük az áfonyát is. A muffinformát kibéleljük sütőpapír csíkokkal vagy papírkapszlikkal, és egyenlő arányban szétosztjuk benne a tésztát. 180 fokosra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt sül meg. Amikor kihűlt, a porcukort simára keverjük a citromlével, és ezzel a mázzal kenegetjük meg a sütemények tetejét.

Fotók: Ács Bori/ Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük