Citromos, áfonyás süti: csak keverj össze mindent

25
Nyomtatás
afonyas-citromos-suti-receptje
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szereted az üdítő, gyümölcsös desszerteket, de nincs kedved bonyolult receptekkel bajlódni? Akkor ez a citromos, áfonyás süti tökéletes választás.

A különféle kevert sütik elkészítése rendkívül egyszerű. Nem igényelnek különösebb konyhai tapasztalatot, vagy különleges hozzávalót, sőt sok időt sem. A meggytől a szilváig szinte minden gyümölcsöt használhatsz, évszaktól függően kedvedre válogathatsz. 

A kicsit fanyar áfonya és a citrom feldobja az édes tésztát, amit a joghurt tesz pihe-puhává. A cukros, citromos máz pedig még csábítóbbá varázsolja a sütit. Ha fagyasztott áfonyát használsz, nem szükséges felolvasztani, de előtte szórd meg a gyümölcsöt kevés liszttel, hogy sütés közben ne süllyedjen le a tészta aljára.

Citromos, áfonyás süti

afonyas-citromos-kevert-suti

Hozzávalók 25 x 12 cm-es formához cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 2 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 1 dl olaj
  • 1 közepes citrom leve és reszelt héja
  • 30 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet
  • 20 dkg áfonya
  • kevés vaj a forma kikenéséhez

A citromos mázhoz:

  • 25 dkg porcukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál víz
  • citromhéj a díszítéshez
Recept idők

Elkészítés:

Kenjünk ki egy kenyérformát vajjal vagy béleljük ki sütőpapírral. 

A tojást üssük egy tálba, és habosítsuk ki a kétféle cukorral. Dolgozzuk hozzá a joghurtot, az olajat, a citrom levét és reszelt héját. Szitáljuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Egy spatula segítségével dolgozzuk simára a tésztát, majd forgassuk bele a megmosott, lecsepegtetett áfonyát. 

Öntsük a tésztát az előkészített kenyérformába, és süssük 180 fokon körülbelül 50 percig, vagy amíg a tészta teteje aranybarna lesz, és egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből.

Hagyjuk a sütit 10 percig hűlni a formában, majd óvatosan vegyük ki, és helyezzük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

A mázhoz a pocukrot szitáljuk egy tálba, majd keverjük hozzá a vizet és a citromlevet. Csorgassuk a süti tetejére.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon