Mutatós áfonyás-citromos kuglóf: kevert süti ünnepi kivitelben
A kevert tészta is lehet ünnepi: kevés munkával is látványos desszertet tehetsz a vendégek elé.
A különféle kevert sütik elkészítése rendkívül egyszerű. Nem igényelnek különösebb konyhai tapasztalatot, vagy különleges hozzávalót, sőt sok időt sem. A meggytől a szilváig szinte minden gyümölcsöt használhatsz, évszaktól függően kedvedre válogathatsz.
A kicsit fanyar áfonya és a citrom feldobja az édes tésztát, amit a joghurt tesz pihe-puhává. A cukros, citromos máz pedig még csábítóbbá varázsolja a sütit. Ha fagyasztott áfonyát használsz, nem szükséges felolvasztani, de előtte szórd meg a gyümölcsöt kevés liszttel, hogy sütés közben ne süllyedjen le a tészta aljára.
Kenjünk ki egy kenyérformát vajjal vagy béleljük ki sütőpapírral.
A tojást üssük egy tálba, és habosítsuk ki a kétféle cukorral. Dolgozzuk hozzá a joghurtot, az olajat, a citrom levét és reszelt héját. Szitáljuk hozzá a sütőporral és sóval elkevert lisztet. Egy spatula segítségével dolgozzuk simára a tésztát, majd forgassuk bele a megmosott, lecsepegtetett áfonyát.
Öntsük a tésztát az előkészített kenyérformába, és süssük 180 fokon körülbelül 50 percig, vagy amíg a tészta teteje aranybarna lesz, és egy fogpiszkáló tisztán jön ki a közepéből.
Hagyjuk a sütit 10 percig hűlni a formában, majd óvatosan vegyük ki, és helyezzük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.
A mázhoz a pocukrot szitáljuk egy tálba, majd keverjük hozzá a vizet és a citromlevet. Csorgassuk a süti tetejére.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu