Omlós, citromos-bazsalikomos vajas keksz: egy falat nyár

24
Nyomtatás
bazsalikomos-citromos-keksz2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A citromtól és a bazsalikomtól friss, üde és nagyon illatos lesz a klasszikus vajas keksz, érdemes kipróbálni ezt a kombinációt.

Ha szereted az omlós vajas kekszet, ezt az ízesített változatot is imádni fogod: az édes alapot a köbre emeli a citrus és a bazsalikom frissessége. A citromnak a héját és a levét is felhasználjuk, de utóbbiból nem szabad túl sokat adni hozzá, mert eláztathatja a tésztát.

A bazsalikomot is csak mértékkel adagold, akkor tökéletes, ha érződik a kekszben, de nem uralja le teljesen: kb. 5-7 nagyobb levelet vágj össze az alábbi mennyiségekhez.

A végeredmény olyan lesz, mint egy koktél sütibe zárva, minden falatban ott van a nyár!

Citromos-bazsalikomos keksz

bazsalikomos-citromos-keksz

Hozzávalók 12 darabhoz

  • 140 g búzaliszt
  • 60 g porcukor
  • 120 g hideg vaj
  • 1 db biocitrom héja
  • 1 tk. citromlé
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 7 nagy levél bazsalikom
  • 1 csipet
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

A hideg vajat vágjuk kis kockákra, a bazsalikomot pedig vágjuk finomra.

Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, és kezdjük el összedolgozni, míg gombóc nem lesz belőle. Ekkor vegyük ki, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj, de minden szépen elvegyüljön benne.

Készítsünk a tésztából diónyi golyókat, és tegyük őket az előkészített tepsire. A tenyerünk segítségével picit lapítsuk ki őket.

Toljuk őket a sütőbe 10-12 percre, míg a szélük aranybarna lesz. Hagyjuk a tepsin hűlni pár percig, mielőtt kínálnánk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon