Klasszikus, hűsítő limonádé nyárra: bazsalikom dobja fel
Nincsen nyár limonádé nélkül: ha feldobnád a hagyományos, citromos változatot, akkor kombináld bazsalikommal.
Ha szereted az omlós vajas kekszet, ezt az ízesített változatot is imádni fogod: az édes alapot a köbre emeli a citrus és a bazsalikom frissessége. A citromnak a héját és a levét is felhasználjuk, de utóbbiból nem szabad túl sokat adni hozzá, mert eláztathatja a tésztát.
A bazsalikomot is csak mértékkel adagold, akkor tökéletes, ha érződik a kekszben, de nem uralja le teljesen: kb. 5-7 nagyobb levelet vágj össze az alábbi mennyiségekhez.
A végeredmény olyan lesz, mint egy koktél sütibe zárva, minden falatban ott van a nyár!
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A hideg vajat vágjuk kis kockákra, a bazsalikomot pedig vágjuk finomra.
Tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, és kezdjük el összedolgozni, míg gombóc nem lesz belőle. Ekkor vegyük ki, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk át, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj, de minden szépen elvegyüljön benne.
Készítsünk a tésztából diónyi golyókat, és tegyük őket az előkészített tepsire. A tenyerünk segítségével picit lapítsuk ki őket.
Toljuk őket a sütőbe 10-12 percre, míg a szélük aranybarna lesz. Hagyjuk a tepsin hűlni pár percig, mielőtt kínálnánk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu