A legfinomabb házi meggyszörp – Régi, jól bevált recept szerint készítve
Elképesztően frissítő a meggyszörp, amelyből érdemes sok-sok üveggel eltenned télire is.
A bodzavirág szezonja gyorsan elillan, májusban és júniusban virágzik, érdemes kihasználni az idényt. Az illatos bodzából pompás házi szörpöt készíthetsz, és még más finomságokat is, akár még palacsintatésztába is csempészheted.
A bodzaszörp készítésénél fontos, hogy mindig szép, egészséges, rovarmentes virágot használj. Soha ne szedd forgalmas út mellől, és arra is figyelj, hogy a virágokat szellős kosárban vidd haza. A szörp készítésénél érdemes egy nagyobb befőttesüveget (5-6 literes) használni, amelyben kényelmesen elférnek a virágok. Citrom helyett lime-ot is használhatsz.
Egy nagy fazékban forraljuk fel a vizet a cukorral, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
Míg hűl a víz, a bodzavirágokat óvatosan öblítsük át. Ezután tegyük a virágokat egy minimum 5 literes befőttesüvegbe, adjuk hozzá a citromot feldarabolva, a citromsavat és az ecetet. A kíhűlt cukros vizet is öntsük rá, majd fedjük le az üveget a tetejével.
A szörpöt 4-5 napig tároljuk hűvös helyen, naponta keverjük át, majd leszűrve, csatos üvegben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu