A legfinomabb házi meggyszörp – Régi, jól bevált recept szerint készítve
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Almás-fahéjas csiga: a foszlós tésztának képtelenség ellenállni
Omlósra sült, fűszeres lazac: zsiradék nélkül, air fryerben készül
Mogyorókrémes csillagok az ünnepi asztalra: alig valamiből készül
Omlós diós hókifli vajjal gyúrva: klasszikus karácsonyi recept
Citromos, zöldfűszeres csirkemell: villámgyors ünnepi ebéd
Elképesztően frissítő a meggyszörp, amelyből érdemes sok-sok üveggel eltenned télire is.
A meggy kellemesen savanykás ízét nagyon sokan szeretik, de a belőle készült leves is nagyon népszerű, akár desszertnek is. Nem csak befőttnek, szörpnek is érdemes eltenni. A befőzéshez érdemes néhány tanácsot megfogadni, hogy az eltett lekvárokat, befőtteket vagy szörpöket sokáig tudd élvezni, ne romoljanak meg a polcon. A meggy mellett a másik slágerszörp a málna, amelyből nem lehet eleget készíteni.
A meggy vásárlásánál törekedj arra, hogy érett, hibátlan darabokat válassz. A meggyhez illik a citrom is, úgyhogy főzhetsz a szörpbe egy kevés citromhéjat is.
Házi meggyszörp
Hozzávalók 10 adaghoz
- 6 kilogramm meggy
- 3 kilogramm cukor
- 2 darab citrom leve
- 3 liter víz
Elkészítés:
A meggyet mossuk meg, majd magozzuk ki. Egy nagy lábasba tegyük bele, annyi vízzel öntsük fel, hogy ellepje, majd kezdjük el lassú tűzön melegíteni. Nem kell azonnal forralni, de kevergetni annál inkább. Amikor felforrt, akkor szűrjük le, a gyümölcs levét nyomkodjuk ki. A gyümölcshúsból süssünk meggyes pitét.
A meggylébe öntsük bele a citromlevet és keverjük hozzá a cukrot. Természetesen a cukormennyiség eltérhet kicsit, attól függően, édesebben vagy savanykásabban készítenénk a szörpöt. Tegyük vissza a tűzhelyre és főzzük még 30 percig lassú tűzön.
Az üvegeket mossuk ki és fertőtlenítsük. Amikor még forró a szörp, töltsük az üvegekbe. Száraz dunsztban hagyjuk, hogy maguktól hűljenek ki.
Fotó: Getty Images