Készíts mentaszörpöt házilag: a legjobb limonádék és koktélok alapja
Ha nem akarsz elképesztő összegeket kiadni túlárazott kézműves szörpökre, akkor dobd össze otthon fillérekért: egész nyáron lesz miből limonádét és koktélt készítened!
A virágokból és nem szokványos alapanyagokból készülő szörpök fénykorukat élik, ám amennyire finomak, az áruk is épp annyira borsos – legalábbis, ha boltból veszed. Az otthoni változattal nemcsak azért jársz jobban, mert pénztárcabarát, hanem így a saját ízlésedre is alakíthatod.
Ezt tettem én is ezzel a levendulaszörppel. A cukrot mézre cseréltem, és a bevett módszernek számító citromlé mellé kevés narancskivonatot is adtam. Ettől természetesen a szörpnek nem lett átütő narancsíze, viszont az intenzív levendulás aromát kellemesen kiegészíti a citrusos mellékíz.
Fontos, hogy ezt a szörpöt nem szabad hosszasan főzni: a mézet csak azután add a többi hozzávalóhoz, miután a levendulát 10 percig főzted a vízzel és a citrommal, utána pedig hagyd kissé kihűlni, mint amikor mézes teát iszol. Így a lehető legtöbbet megőrizhetsz a benne levő értékes tápanyagokból.
A vizet mérjük egy kisebb edénybe, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a levendulát és a citromlevet, és főzzük 10 percig.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk 10 percig hűlni, majd adjuk hozzá a narancskivonatot és a mézet, és keverjük el.
Fedő alatt pihentessük legalább 3 órát, majd ha teljesen kihűlt, akkor szűrjük át egy tiszta konyharuhán vagy szűrőn. A levendulából alaposan nyomkodjuk ki a folyadékot.
Öntsük jól záródó üvegbe, és hűtőben tároljuk. Két héten belül fogyasszuk el.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors