Mézes levendulaszörp koktélhoz és limonádéhoz: gyorsan kész

3
Nyomtatás
Mezes-levendulaszorp-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Készíts házi levendulaszörpöt, ami mögött a drága kézműves változatok is elbújhatnak: cukor helyett méz kerül bele.

A virágokból és nem szokványos alapanyagokból készülő szörpök fénykorukat élik, ám amennyire finomak, az áruk is épp annyira borsos – legalábbis, ha boltból veszed. Az otthoni változattal nemcsak azért jársz jobban, mert pénztárcabarát, hanem így a saját ízlésedre is alakíthatod.

Ezt tettem én is ezzel a levendulaszörppel. A cukrot mézre cseréltem, és a bevett módszernek számító citromlé mellé kevés narancskivonatot is adtam. Ettől természetesen a szörpnek nem lett átütő narancsíze, viszont az intenzív levendulás aromát kellemesen kiegészíti a citrusos mellékíz.

Fontos, hogy ezt a szörpöt nem szabad hosszasan főzni: a mézet csak azután add a többi hozzávalóhoz, miután a levendulát 10 percig főzted a vízzel és a citrommal, utána pedig hagyd kissé kihűlni, mint amikor mézes teát iszol. Így a lehető legtöbbet megőrizhetsz a benne levő értékes tápanyagokból.

Mézes levendulaszörp

Mezes-levendulaszorp

Hozzávalók 5 decihez

  • 400 ml víz
  • 10 g szárított levendulavirág (kb. 3 ek.)
  • 0.5 közepes citrom leve (kb. 2 ek.)
  • 1 tk. narancskivonat
  • 250 ml méz (tetszőleges)
Recept idők

Elkészítés:

A vizet mérjük egy kisebb edénybe, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a levendulát és a citromlevet, és főzzük 10 percig.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk 10 percig hűlni, majd adjuk hozzá a narancskivonatot és a mézet, és keverjük el.

Fedő alatt pihentessük legalább 3 órát, majd ha teljesen kihűlt, akkor szűrjük át egy tiszta konyharuhán vagy szűrőn. A levendulából alaposan nyomkodjuk ki a folyadékot.

Öntsük jól záródó üvegbe, és hűtőben tároljuk. Két héten belül fogyasszuk el.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon