
Laktató, citromos csicseriborsó-leves: főételként is megállja a helyét

Igazán izgalmas levest készíthetsz csicseriborsóból, a citromtól kellemesen savanykás lesz ez a tápláló étel.
Ha eddig nem tartottál otthon csicseriborsót, ideje beszerezned néhány üveggel vagy dobozzal, mert nemcsak könnyen elkészíthetó, hanem nagyon egészséges is. Csicseriborsóból készül a Közel-Kelet egyik legnépszerűbb mártogatósa, a hummusz is, amelyet az alapverzió mellett többféleképpen ízesíthetsz.
A csicseriborsót nem is kell feltétlen feldolgoznod, pürésítened, mert akár ropogtatnivalót is készíthetsz belőle, vagy ha kicsit melengetőbbre vágysz, akkor levest. A levessel nem kell megvárnod a telet vagy a hűvös időt, melegben is jól tud esni, pláne, ha egy kicsit frissítőbbé teszed citrommal.
A csicseriborsó egyébként nagyon egészséges hüvelyes, rostban, folsavban és B-vitaminban, valamint olyan ásványi anyagokban gazdag, mint a vas, cink és magnézium. Alacsony zsírtartalommal és glikémiás indexszel rendelkezik, így sokáig ellát energiával, mégsem hizlal.
Citromos csicseriborsó-leves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm csicseriborsó-konzerv
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 2 darab citrom
- 1 teáskanál oregánó (őrölt)
- 40 milliliter olívaolaj
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A csicseriborsó-konzervről öntsük le a levét, tegyük egy lábasba, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Tegyük bele az apróra vágott hagymát, morzsoljuk bele az oregánót, és tegyük bele a babérlevelet is. Forraljuk fel, majd rögtön vegyük le a hőmérsékletet.
Egy evőkanálnyit vegyünk ki belőle, tegyük egy tálba, öntsük rá a citrom levét, az olívaolajat és turmixoljuk egyneművé. Óvatosan öntsük vissza a fazékba, majd néhány percig kevergessük. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha túl sűrű, vízzel hígíthatjuk. Pár perc múlva vegyük le a gázról, és tálalhatjuk is.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!