Pihe-puha citromos fánk: a tésztája a joghurttól lesz ellenállhatatlan

cfcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gusztusos fánk egyszerűen készül, nincs szükség dagasztásra és kelesztésre, a tészta összeállítása után rögtön lehet sütni a pampuskát.

A fánkreceptek többsége elképzelhetetlen tejben felfuttatott élesztő nélkül, ez indítja be a folyamatot, a tészta a pihentetés közben a duplájára dagad. Léteznek azonban megúszós megoldások, amelyekben nem kell dagasztani és pihentetni a tésztát. Az időmegtakarítás nem megy a fánk rovására, ugyanolyan finom lesz.

A lyukas közepű pampuska egyszerű alapanyagokból áll össze, a tészta a pihe-puha textúráját a görög joghurtnak köszönheti, a citrom reszelt héja pedig üde, friss hatást kölcsönöz az édességnek. Mivel citromos fánk, a fanyar zamatot a máz segítségével is hangsúlyozhatod. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, akkor 1 marék mákot is gyúrj a tésztába. A citrom és a mák jó barátok, a párosuk a fánk tésztájában is jól érvényesül.   

Citromos fánk

cfct

Hozzávalók 10 darabhoz:

Tészta:

  • 300 gramm finomliszt
  • 1 csipet
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 100 gramm cukor
  • 3 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál olvasztott vaj
  • 250 gramm görög joghurt
  • 1 darab citrom (reszelt héja)
  • olaj a sütéshez

Máz:

  • 200 gramm porcukor
  • 1 darab citrom (facsart leve)
  • 1 evőkanál víz
Recept idők

Elkészítés:

Tészta:

A száraz alapanyagokat (liszt, só, vaníliás cukor, sütőpor) öntsük keverőtálba és a citrom reszelt héjával forgassuk egybe.

A cukrot a 3 darab tojássárgájával és az olvasztott vajjal keverjük habosra, majd a görög joghurtot is adjuk hozzá.

A tojásos keveréket és a liszteset dolgozzuk egybe, könnyen formázható, nem ragadós tésztává állítsuk össze (ha szükséges, lisztet vagy joghurtot adjunk még a tésztához, ha túl száraz, joghurtot, ha pedig ragadós, lisztet).

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd pohár vagy fánkkiszúró segítségével szaggassuk ki a tésztát úgy, hogy a közepén lyukas legyen.

A fánkokat bő, forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalukon.

Máz:

A porcukrot a citrom facsart levével és a vízzel alaposan keverjük egybe, majd a fánkok egyik oldalát merítsük a citromos mázba.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük