Pihe-puha citromos fánk: a tésztája a joghurttól lesz ellenállhatatlan
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
A legfinomabb gyümölcskenyér: az ünnepi asztalon is megállja a helyét
Gyors, mézeskalácsos muffin: krémmel is megkoronázhatod
Vaníliás tejpuncs téli estékre: krémes kortyolnivaló rummal
Szaftos, sajtos fasírtgolyók: sütőben sülnek aranybarnára
Így használd a fahéjat immunerősítésre: igazi csodaszer
A gusztusos fánk egyszerűen készül, nincs szükség dagasztásra és kelesztésre, a tészta összeállítása után rögtön lehet sütni a pampuskát.
A fánkreceptek többsége elképzelhetetlen tejben felfuttatott élesztő nélkül, ez indítja be a folyamatot, a tészta a pihentetés közben a duplájára dagad. Léteznek azonban megúszós megoldások, amelyekben nem kell dagasztani és pihentetni a tésztát. Az időmegtakarítás nem megy a fánk rovására, ugyanolyan finom lesz.
A lyukas közepű pampuska egyszerű alapanyagokból áll össze, a tészta a pihe-puha textúráját a görög joghurtnak köszönheti, a citrom reszelt héja pedig üde, friss hatást kölcsönöz az édességnek. Mivel citromos fánk, a fanyar zamatot a máz segítségével is hangsúlyozhatod. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, akkor 1 marék mákot is gyúrj a tésztába. A citrom és a mák jó barátok, a párosuk a fánk tésztájában is jól érvényesül.
Citromos fánk
Hozzávalók 10 darabhoz
Tészta:
- 300 gramm finomliszt
- 1 csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 100 gramm cukor
- 3 darab tojássárgája
- 4 evőkanál olvasztott vaj
- 250 gramm görög joghurt
- 1 darab citrom (reszelt héja)
- olaj a sütéshez
Máz:
- 200 gramm porcukor
- 1 darab citrom (facsart leve)
- 1 evőkanál víz
Elkészítés:
Tészta:
A száraz alapanyagokat (liszt, só, vaníliás cukor, sütőpor) öntsük keverőtálba és a citrom reszelt héjával forgassuk egybe.
A cukrot a 3 darab tojássárgájával és az olvasztott vajjal keverjük habosra, majd a görög joghurtot is adjuk hozzá.
A tojásos keveréket és a liszteset dolgozzuk egybe, könnyen formázható, nem ragadós tésztává állítsuk össze (ha szükséges, lisztet vagy joghurtot adjunk még a tésztához, ha túl száraz, joghurtot, ha pedig ragadós, lisztet).
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd pohár vagy fánkkiszúró segítségével szaggassuk ki a tésztát úgy, hogy a közepén lyukas legyen.
A fánkokat bő, forró olajban süssük aranybarnára mindkét oldalukon.
Máz:
A porcukrot a citrom facsart levével és a vízzel alaposan keverjük egybe, majd a fánkok egyik oldalát merítsük a citromos mázba.
Fotó: Getty Images