Mennyei rumos trüffelgolyó: egyszerűen készül az édesség
A trüffelgolyó az egyik legfinomabb édesség, melyet otthon is el lehet készíteni. A finomságból öröm minden falat, és még gasztroajándéknak is tökéletes.
Ha trüffel, akkor a legtöbben a csokis (tej vagy ét) verzióra gondolnak, pedig más ízesítésben is készülhet az ellenállhatatlan finomság. Nyáron érdemes citrommal és fehér csokival készíteni, de könnyedén fel is dobhatod: például vanília helyett adj hozzá limoncellót, a reszelt citromhéj mellé pedig lime vagy narancs is kerülhet. A golyók ruhájával is lehet kísérletezni, porcukor helyett kókuszreszelékbe vagy darált dióba is hempergetheted.
A gusztusos trüffelt hűtőben, légmentesen lezárva 4-5 napig tárolhatod, de le is fagyaszthatod, így 1 hónapig is eláll.
A vajat olvasszuk fel, majd keverjük hozzá a citrom reszelt héját, habtejszínt, melegítsük forrásig.
A fehér csokit tördeljük tálba, majd szűrőn keresztül csorgassuk hozzá a vajas keveréket és a vaníliakivonatot. A krémet keverjük át, majd fóliával lefedve tegyük hűtőbe néhány órára, míg megdermed. A masszát a fagyasztóba is lehet tenni, a lényeg, addig hagyjuk benne, míg jól formázhatóvá válik a massza.
A masszából formázzunk tetszés szerinti golyókat, majd hempergessük porcukorba. A citromos, fehér csokis trüffelgolyókat hűtőben tároljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu