10 fogás citrommal a desszerteken túl – A fanyar, friss íz minden ételt feldob
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ropogós
Puha mézeskalács csokiba mártva: így dobd fel az ünnepi sütit
Friss, ropogós spenótsaláta vörös áfonyával: ünnepi köret sültek mellé
Krémes karácsonyi diótorta: beragyogja az ünnepi asztalt
Gazdag, ünnepi halászlé: karácsonykor kötelező az asztalra
10 mesés aprósütemény karácsonyra: mutatósak és finomak
A citrom egy igazán univerzális gyümölcs, amely nemcsak vitaminban gazdag, hanem italok és ételek ízesítésére is tökéletes.
A citromról legelőször a limonádé vagy a jó citromos forró tea ugrik be sokaknak. A citromsárga déligyümölcs sokféle alkoholmentes és alkoholos ital alapanyaga is, elkészítheted belőle az olaszok kedvelt krémlikőrjét, a limoncellót, de szörpöket és lekvárokat is ízesíthetsz vele.
Érdemes kezeletlen gyümölcsöt választani, mert így a héját is nyugodtan felhasználhatod. Amikor vásárolsz, csak annyit vegyél belőle, amennyit viszonylag hamar elhasználsz, mert gyorsan elveszti a nedvességtartalmát a citrom.
A citromos sütemények nagyon finomak, hiszen az édes ízt kicsit finomítja a citrom kellemes fanyarsága, de ez a gyümölcs főételekhez is tökéletesen illik. A leggyakrabban halételekkel és tenger gyümölcseivel szokták párosítani, de egy jó rántott húsról sem hiányozhat. A citrom szószokba is kerülhet, ami aztán együtt sül a hússal, puhává és ízletessé téve azt.
Görög krumplipüré
A nevével ellentétben ez az étel nem köret, hanem inkább egyfajta mártogatós, amelyet rengeteg fokhagyma tesz pikánssá. A skordalia alapja főtt krumpli, amit a citrom kellemesen savanykássá, az olívaolaj pedig krémessé tesz. A görögök halak és grillhúsok mellé eszik ezt a különleges krumplipürét.
Görög rizsleves
A mediterrán vonalon maradva a leveseket is meg kell említeni. A görög rizsleves, vagyis az avgolemono igen tápláló fogás, hiszen rizzsel és csirkehússal készül, amelyet a citrom tesz pikánssá. Az alapja akár a vasárnapi húsleves maradéka is lehet, amelyben aztán csak meg kell főzni az alapanyagokat. A leves hidegen és melegen is finom, így télen-nyáron szeretni fogod.
Görög sült krumpli
Nemcsak a krumplipürének, hanem a sült krumplinak is jót tesz a citrom, ezt a változatot is a görögök fejlesztették tökélyre. A görög sült krumpliban a citrom és az oregánó íze dominál. A burgonya sütőben készül, először csak puhul, aztán pirul meg. Az olívaolaj nem hiányozhat róla, az felel a ropogósságért.
Citromos-ricottás tészta
Gyors, egyszerű és laktató fogás, nem is kell ennél több. A szószt még csak főzni sem kell, csak összekeverni az alapanyagokat, így tényleg az a legtöbb idő, amíg a tésztát kifőzöd. Ennél a receptnél különösen fontos, hogy kezeletlen citromot használj, mert a héját is fel kell használnod. A ricottás-spenótos tészta egyszerű és egészséges fogás.
Citromos spagetti
Ez a tésztaétel még az előbbinél is egyszerűbb és mindössze 3 alapanyag: citrom, tészta és parmezán kell hozzá. Főzni itt is csak a tésztát kell, majd még forrón beleforgatni a citromlébe, végül parmezánnal ízesíteni. Frissítő, könnyed fogás a citromos spagetti, ami szintén az olasz konyhából érkezett hozzánk. Ha nincs otthon spagettid, szélesmetélttel is kínálhatod.
Citromos-rozmaringos csirkemell
Ahogy már említettük, a húsokhoz, különösen a szárnyasokhoz nagyon jól illik a citrom fanyarsága. Ez az étel is nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, a hús citromos-fűszeres pácban sül, így biztosan nem szárad ki. Nem hátrány, hogy a citromos-rozmaringos csirkemell kalóriaszegény fogás, így az alakodra is vigyáz.
Citromos-parmezános csirkemell
Kicsit már laktatóbb a tejszínes szószban sült csirkemell, amit parmezánnal tehetsz pikánssá. Ebbe a fogásba különösen jól illik a citrom fanyarsága, kicsit lágyítja, finomítja a tejszín nehézségét. Egyáltalán nem bonyolult elkészíteni a citromos-parmezános csirkemellet, arra figyelj, hogy az ízek kellemesen összeérjenek. Rizzsel tálald.
Csirkemell citromos-mustáros pácban
A mustár és a citrom is tökéletes pác a csirkéhez, a mustár csípőssége remekül illik a citrom fanyarságához. Érdemes karakteres, például dijoni mustárt használni a páchoz, így még azok is szeretni fogják ezt a fogást, akik a csirkemellért nem annyira rajonganak. Ha van időd, érdemes minél tovább benne hagyni a pácban a húst. A citromos-mustáros csirkéből a zöldfűszereket se sajnáld, mehet bele bazsalikom, kakukkfű és oregánó is.
Lazac szárított paradicsomos szószban
A halakat szinte el sem lehet képzelni citrom nélkül. A lazac esetében az a szabály, hogy minél kevésbé fűszerezd, hogy érvényesüljön az íze. Ebben a receptben mégis jót tesz neki a tejszínes-aszalt paradicsomos szósz, amellyel igazán különleges, mégis harmonikus lesz az összhatás. Természetesen itt sem hiányozhat a citrom a receptből, a szárított paradicsomos lazacot először be kell kenni alaposan citromlével, utána sütni.
Citromos-fokhagymás halszeletek
A grillszezonban is isteni fogásokat készíthetsz citrommal ízesítve, nemcsak a lazachoz, hanem bármilyen - például fehér húsú - halhoz is tegyél belőle. Már egy egyszerű fokhagymás-citromos páctól és egy kis petrezselyemtől tökéletes lesz a hal, amihez a legjobb, ha friss zöldsalátát kínálsz. A citromos-fokhagymás halat természetesen sütőben, grillfokozaton is megsütheted.
Fotók: Getty Images