Isteni citromos-fokhagymás szósz nem csak tésztához: húsok, halak mellé is mennyei

Nyomtatás
szósz2
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pillanatok alatt elkészül ez az isteni szósz, friss, könnyed és üde, mindenféle alapot feldob.

Gyors, egyszerű, mégis isteni finom ez a fokhagymás-citromos szósz, nagy előnye, hogy akár főtt tésztával egybeforgatva is tökéletes fogást eredményez. Mi több, akár sült csirkemellet vagy garnélát is megkoronázhatsz vele, sőt, lazaccal is jól harmonizál a citrusos ízvilág.

Bár a citrom és a fokhagyma a szósz főszereplői, fontos eleme még a friss petrezselyem, a parmezán és a tejszín is, nagyon krémes, ízletes lesz a mártás. Ha igazi fokhagymarajongó vagy, megemelheted a mennyiségét, de a citromot is ízlés szerint adagold. Ha pedig még krémesebb szószra vágysz, az alaplevet tejjel vagy tejszínnel is helyettesítheted.

A sűrítés az alábbi receptben liszttel történik, de használhatsz helyette keményítőt is. Utóbbit egy kevés hideg vízzel keverd csomómentesre, add a szószhoz, majd forrald vele össze.

Citromos-fokhagymás szósz

fokhagymásszósz

Hozzávalók 4 személyre

  • 30 gramm vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 250 ml tejszín
  • 250 ml alaplé
  • 1 db biocitrom héja
  • 2 ek citromlé
  • 50 gramm parmezán
  • 0.5 csokor petrezselyem
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A vajat olvasszuk fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd pirítsuk fél percig. Szórjuk rá a lisztet, majd még 1 percig kevergessük, míg halványbarna nem lesz a színe. Ekkor fokozatosan öntsük fel az alaplével és a tejszínnel, közben kevergessük. Vegyük lejjebb a lángot, majd gyöngyözve főzzük, míg besűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk.

Keverjük bele a citromhéjat, -levet, parmezánt, majd az összeaprított petrezselymet. Ahogy elolvadt a sajt, vegyük le a tűzről.

Rögtön tálaljuk, tésztával, de húsok mellé is isteni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon