
Gyerekkorunk könnyű, savanykás joghurthabja házilag
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Brokkolis partifalatok tele fehérjével: egészséges nasi vagy könnyű vacsi
Ropogós

Krémes, sajtos mexikói kukoricasaláta: izgalmas köret húsok mellé

Mennyei habos piskóta csokimázzal: tejfölmousse borítja a puha tésztát

Extrán ropogós rántott halrudacskák: ebben nincs adalékanyag

Így távolítsd el a vízfoltokat a faasztalokról: 5 bevált tippet mutatunk

A legkrémesebb ramen mogyoróvajjal: egy hétköznap estébe is belefér
Van egy olyan nosztalgikus érzésem, gondolatom, ami talán igaz, talán nem, hogy gyerekkoromban a tejtermékek sokkal, de sokkal jobbak voltak: a kefir, a joghurt, a tej és a túró rudi, de mindenekelőtt a csodálatos, mesés és már nem is kapható joghurthab.
A fogyasztásáért is meg kellett küzdeni, mert amint az ember felbontotta, máris felsebezte az éles fólia a kezét. De egyáltalán nem emlékszem rá, hogy ez minimálisan is bántott vagy zavart volna minket. Annyira könnyű volt és mindig olyan savanykás, légies, hogy az ember úgy érezte, meg tudna enni belőle még egyet meg még egyet.
Amikor ez az emlék a sebtől a habig bevillant, azonnal eldöntöttem, hogy az én gyerekeim sem maradhatnak ki ebből az élményből, és bár az éles fóliát nem tudom rekonstruálni, a könnyű, üde habot talán mégis. Úgy emlékszem, citromos, epres és meggyes ízben volt elérhető, nekem a citromos volt a kedvencem, így ezt a verziót próbáltam elsőként újraalkotni.
Habosítás tojásfehérjével
Először azt hittem, hogy a felvert tejszínhab lesz a megoldás, aztán rájöttem, hogy ennél komolyabb hadviselés kell ide, ami történetesen a hűtőben állandóan felgyűlő tojásfehérjék felhasználásának is kedvez. A felvert hab a legerősebb buborékképző- és megtartó kiegészítő, amit csak el lehet képzelni, valóban csupa-csupa levegő lesz vele a joghurt.
Citromos joghurthab

Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 deciliter sűrű, jó minőségű görög joghurt
- 2 evőkanál cukor
- 1 darab kezeletlen citrom
- 3 darab tojásfehérje
Elkészítés:
A joghurtot elkeverjük a citromlével és a lereszelt héjával. A tojásfehérjéket a cukorral, gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. A habot óvatosan a joghurtos krémbe forgatjuk úgy, hogy semmiképp se törjük közben össze. A habot szétosztjuk poharakban vagy tányérokban, és minimum 3 órára behűtjük.
Fotók: Ács Bori/Sóbors