![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Puha citromos kuglóf mázzal bevonva – Egyszerű, mégis mutatós desszert
![citromoskuglófcover](https://kep.index.hu/1/0/3267/32673/326730/32673036_2504870_2b91e26653d67dab34e09d0b80ed83b6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Szaftos citromos kuglóf, az egyszerű süti tésztája napokig megőrzi puhaságát egy leleményes megoldásnak köszönhetően.
Csupa citrom ez a kuglóf: a kevert tésztában érezni fogjuk a citrom kellemes, fanyar ízét, mivel 1 darab citrom reszelt héja és leve kerül bele, a fehér máz porcukorból és frissen facsart citromléből készül, díszítésnek pedig reszelt héj kerülhet a kuglófra.
A tészta így marad napokig puha
Sok múlik a tárolásán, éppen ezért zárt tetejű tortaformában érdemes eltenni a kuglófot, így sokáig meg fogja őrizni puhaságát, de más módszer is létezik.
Miután a kuglóf megsült, szurkáljuk meg hurkapálcikával a tésztát, majd keverjünk össze citromlevet és cukrot, és ezt a citromos keveréket ecset segítségével kenjünk a tésztára, ügyeljünk rá, hogy ahol megszurkáltuk, oda bőven kerüljön belőle, így a belsejét is átjárja a lé. Ez a módszer hozzájárul a sütemény intenzívebb ízéhez, ráadásul sokkal szaftosabb, puhább lesz a tészta. Persze azért legyünk óvatosak, ne áztassuk szét a sütit.
Citromos kuglóf
![citromoskuglófct](https://kep.index.hu/1/0/3267/32673/326730/32673002_5af6196112688c42f6b9920c7df94c4e_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Tészta:
- 350 gramm liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 230 gramm vaj
- 400 gramm cukor
- 1 csipet só
- 3 darab tojás
- 1 darab citrom
- 60 milliliter citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 240 milliliter tej
- vaj a forma kikenéséhez
Kenéshez:
- 100 gramm cukor
- 60 milliliter citromlé
Citromos máz:
- 240 gramm porcukor
- 3 evőkanál citromlé
Elkészítés:
Tészta:
A lisztet tálba öntjük, majd hozzáadjuk a sütőport, elkeverjük.
1 darab citrom héját lereszeljük.
Egy másik tálban a puha vajat a cukorral, sóval habosra keverjük, majd a tojásokat egyenként hozzákeverjük. Ezután a citrom reszelt héja, a citromlé és a vaníliakivonat is a vajas keverékhez kerül. A lisztet és a tejet is hozzákeverjük, majd a vajjal kikent formába öntjük a tésztát, és 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt megsütjük, sütésnél alkalmazzunk tűpróbát.
Miután a kuglóf elkészült, tegyük tálcára.
Citromos keverék:
A cukrot és a citromlevet keverjük össze, majd 1 percre tegyük a mikróba.
Citromos máz:
A porcukrot átszitáljuk, utána hozzákeverjük a citromlevet.
A kuglóf tetejét hurkapálcikával megszurkáljuk, majd a citromos keverékkel enyhén megkenjük a tésztát. Ha kész, ráöntjük a mázat, ha szeretnénk, citrom reszelt héjával is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!