Pillekönnyű citromos kuglóf: keverve még gyorsabban elkészül
Ez a pillekönnyű citromos kuglóf üde, nem émelyítő, és még keleszteni sem kell.
Ennek a tortának az elkészítésénél van néhány alapelv, amit fontos tudnod a siker érdekében. Az egyik, hogy (növényi készítmény lévén) tojás nélkül sütve nehezebben kezelhető a piskóta, így a megszokott módszer, miszerint egyben megsütöd, majd három részre vágod, körülményesebb lehet, és több konyhai gyakorlatot feltételez. Ahhoz, hogy mégis sikeres legyen a művelet, várd meg, amíg a piskóta teljesen kihűl, és egy éles, vékony pengéjű késsel dolgozz.
Ha nem pótoltál még aquafaba (a csicseriborsó-konzerv leszűrt leve) folyadékkal tojást, akkor légy türelmesebb, mivel a tojásfehérjéhez képest jóval lassabban képződik belőle kemény hab, és ahhoz, hogy az állagát megőrizze, kevés almaecetet is adnod kell hozzá. De ne aggódj, utólag az ízén semmit sem fogsz érezni.
A mákos piskótához szűrjük le egy csicseriborsó-konzerv levét, öntsük egy közepes edénybe, és kézi mixerrel verjünk kemény habot belőle (ez 10 perc is lehet). Adjuk hozzá az almaecetet, és alacsony sebességen, alaposan keverjük a habhoz, majd ismételjük ezt meg a vaníliakivonattal és az olajjal is.
A cukrot, a sót, a szódabikarbónát, a mákot és a citromhéjat keverjük el, majd egy spatula segítségével 2-3 adagban forgassuk a habhoz. Lassú, óvatos mozdulatokkal dolgozzunk, hogy ne törjük össze a masszát.
Egyengessük egy 18 cm-es, sütőpapírral bélelt kapcsos tortafomába, majd 175 fokon süssük fél óráig. Kapcsoljuk ki a sütőt, résnyire nyitott ajtóval 10 percig hagyjuk még bent a piskótát, majd vegyük ki, és a formában hagyjuk kihűlni.
Közben készítsük el a krémet: a növényi itallal, a vaníliapudinggal (vagy keményítővel), a cukorral, a citromlével és -héjjal, a vaníliakivonattal és a gyömbérporral főzzünk sűrű pudingot, majd vegyük le a tűzről, és várjuk meg, amíg teljesen kihűl.
Keverjük hozzá a szobahőmérsékletű vajhelyettesítőt, és kézi mixer segítségével habosítsuk ki őket.
A kihűlt piskótát vágjuk 3 egyenlő részre. Osszuk a vajas krémet 4-felé: 3 résszel kenjük meg a mákos lapokat, és helyezzük őket egymás tetejére. A negyedik résszel pedig vonjuk be a torta oldalát.
Vízgőz felett olvasszuk meg a fehér csokit, és csurgassuk a torta tetejére és oldalára. Mákszórással díszítsük. Szeletelés előtt legalább 2 órára tegyük hűtőbe.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!