![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerű, citromos kevert sütemény mentával: a tésztája napokig puha marad
![cscover](https://kep.index.hu/1/0/3754/37549/375494/37549441_2865941_881b9f40de62685d45e2a50bda05e810_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Bármelyik évszakban készíthetsz citromos süteményt, frissítő, fanyar és édes zamata mindig nyerő.
A citrom az egyik legcsodásabb gyümölcs, hogy miért? Nagyon sokféle finomságban lehet hasznát venni, legyen az frissítő ital vagy sütemény, de a sós fogások ízét is ki lehet vele emelni, a legtöbb halas étel mellé kötelező. Sőt, természetes takarítószernek sem utolsó.
Ha az ember nem igazán édesszájú, akkor a citromos sütemény a legjobb választás, az egyszerre édes és fanyar ízek találkozása mindig nyerő. A citrom mellé remekül illik a menta, ezért érdemes őket párba állítani valamilyen puha tésztában. A citromos kevert sütemény egyszerűen készül, kezdőknek is menni fog, helyesen tárolva több napig megőrzi puha állagát.
Citromos-mentás sütemény
![csct](https://kep.index.hu/1/0/3754/37549/375494/37549467_630e6501a082de839093f7f6620e2723_wm.jpg)
Hozzávalók 8 szelethez
Tészta:
- 1 darab citrom
- 1 marék mentalevél
- 30 dekagramm cukor
- 20 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dekagramm vaj
- 2 deciliter tejföl
- 3 darab tojás
- 2 deciliter víz (forró)
Máz:
- 1 darab citrom
- 2 evőkanál víz
- 20 dekagramm porcukor
Elkészítés:
Tészta:
A mentaleveleket 2 deciliter forró vízbe áztassuk be úgy, mintha teát készítenénk, majd szűrjük le, a leveleket tegyük félre.
A megtisztított citromhéjat reszeljük le egy kis tálkába, egy másikba a levét facsarjuk bele.
A kifacsart citromlevet 10 dekagramm cukorral forraljuk sziruppá, utána adjuk hozzá a mentaleveleket és turmixoljuk egybe.
A lisztet forgassuk egybe a maradék 20 dekagramm cukorral és sütőporral, vaníliás cukorral, utána morzsoljuk hozzá a vajat, majd mehet a liszthez a tejföl, a citrom reszelt héja, a tojások és a mentás szirup, az egészet keverjük simára.
A tésztát simítsuk kivajazott kenyérformába (26 centiméteres), majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük 30-40 percig (sütésnél tűpróbát alkalmazzunk).
Máz:
A citromlevet a cukorral és a vízzel keverjük egybe, majd csorgassuk az elkészült süteményre.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!