Citromos-mézes szószba forgatott vajpuha csirkemell: ropogós szezámmag borítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Omlós hús, pikáns, ragacsos máz, ropogós szezámmag: a citromos-mézes csirke nagyon különleges és finom fogás, az ázsiai konyha szerelmesei mindenképp próbálják ki.
Bár ázsiai recept és szezámmaggal készül, egyáltalán nem olyan, mint a kínai büfékben kapható mézes csirke, az alábbi változat egyszerre édes és savanyú, nagyon izgalmas fogás.
A hús vajpuha a pácolásnak köszönhetően, ugyanis szójaszószban és rizsecetben áll egy órát, ettől nemcsak omlós, de nagyon ízletes is lesz. A megsült csirkemell egy nagyon citromos-mézes szószt kap a nyakába, az édes-savanyú máz bevonja a húst, izgalmassá teszi az összhatást. Egy kevés gyömbér is fokozza az élvezeteket, ettől pikáns és nagyon picit csípős lesz.
Bár nem kötelező eleme, a pirított szezámmag nagyon jól áll neki, mogyorós ízével ellensúlyozza az édes ízeket, miközben ropogós textúrával ruházza fel a vajpuha húst.
Citromos-mézes csirkemell
Hozzávalók 4 személyre
Hús:
- 750 gramm csirkemellfilé
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál rizsecet
- ízlés szerint só, bors
- 1 ek olívaolaj
- 1 marék szezámmag (a forgatáshoz)
Máz:
- 180 milliliter alaplé
- 60 ml friss citromlé
- 4 ek méz
- 2 ek keményítő
- 1 nagy csipet őrölt gyömbér
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
A csirkemellfilét tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra, tegyük egy tálba. Öntsük rá a szójaszószt és a rizsecetet, keverjük vele össze, majd fedjük le a tálat, tegyük a hűtőbe minimum 1, de akár 8 órára.
Ha letelt az idő, vegyük ki a hűtőből, öntsük le róla a folyadékot. Sózzuk, borsozzuk.
Egy kis tálban keverjük össze a máz hozzávalóit.
Szórjunk kb. 1 maréknyi szezámmagot egy száraz serpenyőbe, majd pár perc alatt pirítsuk meg, folyamatosan kevergessük, nehogy megégjen. Tegyük félre.
Forrósítsunk olajat egy nagyobb serpenyőben, adjuk hozzá a csirkét. Addig süssük, míg ki nem fehéredik, a közepe sem rózsaszín már. Várjuk meg, míg elfő alóla a kiengedett folyadék. Kóstoljunk meg egyet, ha szükséges, még sózzuk. Tegyük a húst egy tányérra.
A serpenyőbe öntsük bele a máz hozzávalóit. Közepes lángon főzzük kb. 2-3 percig, míg besűrűsödik. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, de mehet még bele méz vagy citromlé is.
Tegyük bele a húst, forgassuk át a szószban, majd szórjuk rá a szezámmagot, azzal is keverjük össze.
Rögtön tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors