
Isteni citromos rizs kevés munkával: izgalmas köret krumpli helyett

Ha unod a megszokott köreteket, próbáld ki a citromos rizst, amely annyira gazdag ízvilágú, hogy még önmagában is megállja a helyét.
Nemcsak mutatós a vibráló színű köret, de nagyon finom is, a citromtól és a zöldfűszerektől friss és üde. Az alapja illatos jázminrizs, de basmatival is dolgozhatsz, ha pergősebb végeredményre vágysz.
A köret különlegessége, hogy citromhéjjal és -lével fő, illetve olyan friss zöldfűszerekkel, mint a kapor és a petrezselyem, így annyira ízletes lesz, hogy feltét nélkül, önállóan is megállja a helyét. A sárga színéről egy kevés kurkuma gondoskodik, ez el is hagyható, de akkor nem lesz ennyire vibráló a végeredmény.
Ha igazán krémes rizst tálalnál, mikor megfőtt, keverj bele egy kevés vajat, elképesztően finom lesz úgy.
-
2023-11-12 09:28:02
-
2023-11-08 08:32:01
-
2023-10-29 10:16:01
Citromos rizs

Hozzávalók 4 személyre
- 2 ek olívaolaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 250 g jázminrizs
- 1 db biocitrom héja
- 440 ml alaplé
- 60 ml citromlé
- 25 g friss kapor
- 25 g friss petrezselyem
- 0.25 tk őrölt oregánó
- 1 csipet kurkuma
- ízlés szerint só, bors
- 1 ek vaj
Elkészítés:
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A rizst alaposan mossuk át. A kaprot és petrezselymet aprítsuk össze.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát, majd dinszteljük puhára. Mehet rá a fokhagyma is, majd fél perc után a rizs és a citromhéj, pirítsuk 1-2 percig.
Öntsük fel az alaplével, a citromlével, adjuk hozzá a friss és szárított fűszereket.
Mikor forrásnak indul, vegyük kicsire a lángot, fedjük le, majd a rizstől függően főzzük 10-15 percig. Ha beszívta a folyadékot és puha, kóstoljuk meg, ízlés szerint még lehet sózni.
Vegyük le a tűzről, hagyjuk még fedő alatt 10 percig.
Ha állt 10 percet, keverjünk bele 1 evőkanál vajat, hogy krémesebb legyen.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!