Isteni citromos rizs kevés munkával: izgalmas köret krumpli helyett

citromos-rizs2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha unod a megszokott köreteket, próbáld ki a citromos rizst, amely annyira gazdag ízvilágú, hogy még önmagában is megállja a helyét.

Nemcsak mutatós a vibráló színű köret, de nagyon finom is, a citromtól és a zöldfűszerektől friss és üde. Az alapja illatos jázminrizs, de basmatival is dolgozhatsz, ha pergősebb végeredményre vágysz.

A köret különlegessége, hogy citromhéjjal és -lével fő, illetve olyan friss zöldfűszerekkel, mint a kapor és a petrezselyem, így annyira ízletes lesz, hogy feltét nélkül, önállóan is megállja a helyét. A sárga színéről egy kevés kurkuma gondoskodik, ez el is hagyható, de akkor nem lesz ennyire vibráló a végeredmény.

Ha igazán krémes rizst tálalnál, mikor megfőtt, keverj bele egy kevés vajat, elképesztően finom lesz úgy.

Citromos rizs

citromos-rizs

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 ek olívaolaj
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 250 g jázminrizs
  • 1 db biocitrom héja
  • 440 ml alaplé
  • 60 ml citromlé
  • 25 g friss kapor
  • 25 g friss petrezselyem
  • 0.25 tk őrölt oregánó
  • 1 csipet kurkuma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek vaj
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A rizst alaposan mossuk át. A kaprot és petrezselymet aprítsuk össze.

Forrósítsunk olajat egy lábasban, dobjuk rá a vöröshagymát, majd dinszteljük puhára. Mehet rá a fokhagyma is, majd fél perc után a rizs és a citromhéj, pirítsuk 1-2 percig.

Öntsük fel az alaplével, a citromlével, adjuk hozzá a friss és szárított fűszereket.

Mikor forrásnak indul, vegyük kicsire a lángot, fedjük le, majd a rizstől függően főzzük 10-15 percig. Ha beszívta a folyadékot és puha, kóstoljuk meg, ízlés szerint még lehet sózni.

Vegyük le a tűzről, hagyjuk még fedő alatt 10 percig. 

Ha állt 10 percet, keverjünk bele 1 evőkanál vajat, hogy krémesebb legyen.

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük