Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és béleljünk ki egy kerek tortaformát sütőpapírral, vagy vajazzuk ki, és szórjuk meg liszttel.
Válasszuk szét a tojásokat, és a fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.
A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Fokozatosan forgassuk hozzá a sütőporral vegyített lisztet. Végül óvatosan keverjük bele a tojáshabot, de ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze!
Öntsük a masszát a formába, és toljuk a forró sütőbe, majd süssük körülbelül 30 percig. Ellenőrizzük tűpróbával, azaz szúrjunk egy hústűt vagy kést a piskótába. Ha üresen húzzuk ki, elkészült. Hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni.
A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá. Egy másik tálban keverjük össze a mascarponét a porcukorral, a citromhéjjal és pár csepp citromlével. Forgassuk bele a felvert tejszínt. Ne keverjük túl sokáig, hogy ne essen össze.
A kihűlt piskótát vonjuk be a krémmel, akár csak a tetején, vagy teljesen körben is.
Díszítsük ízlés szerint. Szórjuk meg friss citromhéjjal, tegyünk a tetejére egy-egy citromgerezdet.