Isteni citromos piskóta tejszínes krémmel: szép magas a tészta

3
Nyomtatás
citromos-tejszines-piskota
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a citromos piskóta különösen puha, illatos, szép magasra nő, és a tetejére kent tejszínes krém nemcsak látványos, hanem igazán frissítő is.

A piskóta megunhatatlan desszert, amely titka a jó arányokban rejlik. Rengeteg módon variálhatod a vizestől a vajasig. Ebben a változatban a reszelt citromhéj és egy kevés frissen facsart citromlé csodákat tesz a tésztával: üde, nem túl édes, és illatos lesz. A süti magasra nő, de nem szárad ki. 

Ez a tészta jól bírja a töltést: tejszínes mascarponekrémmel bármilyen alkalomra kiváló. 

citromos piskóta azok közé a sütemények közé tartozik, amit akár előző nap is elkészíthetsz. A hűtőben szépen összeérnek az ízek, a krém megmarad frissnek, a tészta pedig nem szárad ki. Csak egy szelet, és garantáltan mindenki kér még egyet!

Citromos-tejszínes piskóta

citromos-piskota

Hozzávalók x cm-es formához 23 cm átmérőjű formához

A tésztához:

  • 15 dkg cukor
  • 13 dkg liszt
  • 5 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 teáskanál frissen facsart citromlé
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet

A krémhez:

  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg mascarpone
  • 5 dkg porcukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • pár csepp citromlé

A díszítéshez:

  • citromhéj, citromkarikák
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 °C-ra, és béleljünk ki egy kerek tortaformát sütőpapírral, vagy vajazzuk ki, és szórjuk meg liszttel. 

Válasszuk szét a tojásokat, és a fehérjét verjük kemény habbá egy csipet sóval.

A sárgáját keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a citromlevet. Fokozatosan forgassuk hozzá a sütőporral vegyített lisztet. Végül óvatosan keverjük bele a tojáshabot, de ügyeljünk arra, hogy ne törjük össze!

Öntsük a masszát a formába, és toljuk a forró sütőbe, majd süssük körülbelül 30 percig. Ellenőrizzük tűpróbával, azaz szúrjunk egy hústűt vagy kést a piskótába. Ha üresen húzzuk ki, elkészült. Hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni.

A krémhez a tejszínt verjük kemény habbá. Egy másik tálban keverjük össze a mascarponét a porcukorral, a citromhéjjal és pár csepp citromlével. Forgassuk bele a felvert tejszínt. Ne keverjük túl sokáig, hogy ne essen össze.

A kihűlt piskótát vonjuk be a krémmel, akár csak a tetején, vagy teljesen körben is.

Díszítsük ízlés szerint. Szórjuk meg friss citromhéjjal, tegyünk a tetejére egy-egy citromgerezdet.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon