
Sütőben sült tészta roppanós spárgával: csak dobj mindent a tepsibe
Ropogós, aranybarna morzsa borítja a zöldséges tészta tetejét, amelynek a spárga mellett a sok-sok olvadt sajt a lelke.
A spárga, amennyire egyszerű zöldségnek tűnik, olyannyira sokféleképpen variálható. Készülhet belőle előétel, főétel, leves és vendégvárós fogás is.
A mi választásunk most egy tésztás ételre esett, amelyben a friss spárga petrezselyemmel, citrommal és a pisztácia különleges, aromás ízével keveredik. Villámgyorsan elkészül, és igazi tavaszi kedvenc lesz belőle.
Egy közepes méretű fazékban forraljunk fel vizet fél teáskanál sóval.
A spárgát mossuk meg, majd vágjuk le a végeiket. A spárgákat aprítsuk fel kisebb darabokra.
Adjuk hozzá a forrásban lévő, sós vízhez kb. 5 percre, és blansírozzuk meg őket. Ezután szűrjük le, majd gyorsan tegyük hideg víz alá, hogy megakadályozzuk a további főzési folyamatot.
A zöldborsóval hasonlóan járjunk el, mint a spárgával, és blansírozzuk meg a fentebb írtak szerint.
Vegyünk elő egy nagy lábast, amiben ismét forraljunk fel sós vizet, ezúttal egy teáskanál sóval. A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a tésztát, és a csomagoláson leírtak szerint főzzük meg. A tészta főzővizéből egy pohárnyit tegyünk félre.
A héj nélküli pisztáciát tegyük bele az aprítógépbe és aprítsuk fel.
Adjuk hozzá a főtt spárgát (de kb. az egynegyedét tegyük félre), a fokhagymát, a citrom levét, a petrezselymet, az olívaolajat, illetve ízlés szerint sót és borsot is.
Pürésítsük az egészet szép simára. Ha szükséges, utólag is nyugodtan fűszerezhetjük még.
A főtt tésztát szűrjük le, majd egy nagy tálban keverjük össze a szósszal. Adjuk hozzá a zöldborsót is.
Ha nem elég szaftos, adjuk hozzá a főzővíz egy részét.
Az elkészült selymes és szaftos tésztát melegen tálaljuk, reszelt parmezánnal és a megmaradt spárgahegyekkel.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu