Krémes franciasaláta házilag: a roppanós uborka sem hiányozhat belőle
Ez a saláta csak a nevében francia, valójában nem sok köze van az országhoz, a magyar konyhában viszont szinte minden nagyobb ünnepkor az asztalra kerül.
Ha gyorsan készítenél laktató, finom ebédet, ez a tésztasaláta a tökéletes választás, 20 perc alatt az asztalra teheted, alig lesz vele dolgod. Tonhalrajongók előnyben, hiszen az omega-3-ban gazdag alapanyag az étel főszereplője, mellé pedig vitaminbomba zöldségek és fűszerek kerülnek.
Bár a jó édes koktélparadicsomnak nincsen párja, szezonban nagy, lédús paradicsommal is dolgozhatsz, ilyenkor az is nagyon zamatos. Mellé zöld, de fekete olívabogyót is keverhetsz, ízlés szerint válassz, de akár el is hagyhatod, ha nem kedveled.
A salátát frissítő dresszing koronázza meg: ezt elviheted fanyarabb és édesebb is irányba is, utóbbi esetben emeld meg a méz mennyiségét. Ha nincs fehérboreceted, el is hagyhatod, használj több citromlevet.
Forrósítsunk enyhén sós vizet egy lábasban, majd főzzük benne a tésztát al dentére. Szűrjük le, öblítsük át hideg vízzel, tegyük félre.
Míg készül a tészta, a koktélparadicsomokat vágjuk félbe vagy negyedekbe, az olívabogyókat szeletekre, a tonhalról (és ha használunk, a kukoricáról) öntsük le a levet. A petrezselymet és a bazsalikomot aprítsuk össze, a bébispenótot mossuk át.
Az öntet hozzávalóit keverjük össze egy kis tálban. Ízlés szerint mehet még bele egy kevés méz.
A tésztát keverjük össze a tonhallal, paradicsommal, olívabogyóval, zöldfűszerekkel és spenóttal, majd öntsük nyakon az öntettel. Forgassuk egybe, majd rögtön kínáljuk, vagy a hűtőben tároljuk tálalásig.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu