
Krémes franciasaláta házilag: a roppanós uborka sem hiányozhat belőle

Ez a saláta csak a nevében francia, valójában nem sok köze van az országhoz, a magyar konyhában viszont szinte minden nagyobb ünnepkor az asztalra kerül.
A franciasaláta egy igazi klasszikus majonézes saláta, amelyet számtalan recept szerint készítenek mind a mai napig. Annyi elmondható, hogy az alapba minden esetben kerül főtt krumpli, zöldborsó és répa, és a legtöbb receptből az alma és a csemegeuborka sem hiányozhat. Utóbbi kettő roppan a salátában, míg a főtt zöldségek inkább puha elemként kerülnek a kompozícióba.
A salátát egy krémes, tejfölös-majonézes szósz öleli körbe: a majonézt érdemes házilag készíteni, de ha a bolti mellett döntesz, akkor sem lősz mellé. Ha még egyszerűbben és gyorsabban dobnád össze a salátát, akkor használj franciasaláta-keveréket.
A kész salátát mindenképp tedd a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
-
2023-04-08 10:16:01
-
2023-04-06 06:32:01
-
2022-12-25 10:16:00
Franciasaláta

Hozzávalók 6 személyre
- 20 dkg zöldborsó (mirelit)
- 20 dkg répa
- 2 db krumpli
- 1 db alma
- 6 db csemegeuborka (ecetes)
- 30 dkg tejföl
- 15 dkg majonéz
- 1 ek mustár
- ízlés szerint só, bors
- kevés citromlé
Elkészítés:
Pucoljuk meg a répát és a krumplit, majd vágjuk őket kb. 1x1 centis kockákra. Dobjuk őket forrásban lévő vízbe, főzzük kb. 10-15 percig, míg puhák nem lesznek. A főzés utolsó 3-4 percében adjuk hozzá a zöldborsót is. Szűrjük le, hagyjuk hűlni.
Közben az almát alaposan mossuk meg, majd vágjuk a húsát szintén 1x1 centis kockákra. Locsoljunk rá egy pici citromlevet. Az uborkát vágjuk karikákra.
Tegyünk minden zöldséget/gyümölcsöt egy tálba, óvatosan forgassuk össze.
A szószhoz keverjük össze a tejfölt, majonézt, mustárt, sót, borsot. Öntsük a szószt a zöldségekre, majd forgassuk velük egybe.
Tegyük a kész salátát a hűtőbe 2-3 órára, míg összeérnek az ízek.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!