Krémes franciasaláta házilag: a roppanós uborka sem hiányozhat belőle

Nyomtatás
franciasalata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a saláta csak a nevében francia, valójában nem sok köze van az országhoz, a magyar konyhában viszont szinte minden nagyobb ünnepkor az asztalra kerül.

A franciasaláta egy igazi klasszikus majonézes saláta, amelyet számtalan recept szerint készítenek mind a mai napig. Annyi elmondható, hogy az alapba minden esetben kerül főtt krumpli, zöldborsó és répa, és a legtöbb receptből az alma és a csemegeuborka sem hiányozhat. Utóbbi kettő roppan a salátában, míg a főtt zöldségek inkább puha elemként kerülnek a kompozícióba. 

A salátát egy krémes, tejfölös-majonézes szósz öleli körbe: a majonézt érdemes házilag készíteni, de ha a bolti mellett döntesz, akkor sem lősz mellé. Ha még egyszerűbben és gyorsabban dobnád össze a salátát, akkor használj franciasaláta-keveréket. 

A kész salátát mindenképp tedd a hűtőbe 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek. 

Franciasaláta

franciasalata2

Hozzávalók 6 személyre

  • 20 dkg zöldborsó (mirelit)
  • 20 dkg répa
  • 2 db krumpli
  • 1 db alma
  • 6 db csemegeuborka (ecetes)
  • 30 dkg tejföl
  • 15 dkg majonéz
  • 1 ek mustár
  • ízlés szerint só, bors
  • kevés citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Pucoljuk meg a répát és a krumplit, majd vágjuk őket kb. 1x1 centis kockákra. Dobjuk őket forrásban lévő vízbe, főzzük kb. 10-15 percig, míg puhák nem lesznek. A főzés utolsó 3-4 percében adjuk hozzá a zöldborsót is. Szűrjük le, hagyjuk hűlni. 

Közben az almát alaposan mossuk meg, majd vágjuk a húsát szintén 1x1 centis kockákra. Locsoljunk rá egy pici citromlevet. Az uborkát vágjuk karikákra.

Tegyünk minden zöldséget/gyümölcsöt egy tálba, óvatosan forgassuk össze.

A szószhoz keverjük össze a tejfölt, majonézt, mustárt, sót, borsot. Öntsük a szószt a zöldségekre, majd forgassuk velük egybe.

Tegyük a kész salátát a hűtőbe 2-3 órára, míg összeérnek az ízek.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon