Omlós citromos-vajas keksz cukormázzal borítva: nem fog eljutni a sütisdobozig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerűen készül, pillanatok alatt megsül és nagyon finom ez a citromos keksz, a sok vajtól omlós a tésztája.
A vajas kekszet csak szeretni lehet, nagyon omlós és puha a tésztája, ha pedig még ízesíted is valamivel, valóban mennyei lesz. Érdemes egy kevés citromhéjat reszelni bele, nagyon jót tesz a tésztának a citrus fanyarsága, de akár naranccsal is dolgozhatsz. Fontos, hogy biogyümölcsöt használj, kezeletlen legyen a héja.
Hogy még finomabb legyen a süti, citromos cukormáz vonja be, ettől mutatósabb is lesz. A mázat is nyugodtan megbolondíthatod, másfajta gyümölcslével is kikeverheted a porcukrot, ha színesebb, még gyümölcsösebb végeredményre vágysz.
Citromos-vajas keksz
Hozzávalók 35 darabhoz
Keksz:
- 250 gramm liszt
- 1 ek keményítő
- 1 csipet só
- 120 gramm porcukor
- 220 gramm vaj (puha)
- 1 darab biocitrom héja
- 2 darab tojássárgája
Máz:
- 120 gramm porcukor
- 2 ek citromlé
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Egy nagy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, sót, keményítőt. Egy másik tálban keverjük habosra a puha vajat és a cukrot, majd a citromhéjat. Utána egyesével keverjük bele a tojássárgákat is. Adjuk a lisztes keveréket a tojásos-vajas masszához, dolgozzuk egybe a tésztát, míg össze nem áll egy gombóccá. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30 percre.
Készítsünk nagyjából 1 evőkanálnyi golyókat a tésztából, tegyük őket az előkészített tepsire, hagyjunk köztük kb. 5 centi helyet, majd a tenyerünkkel lapítsuk ki őket.
Toljuk a sütőbe 8-10 percre, melegen még puhának tűnnek majd, de ahogy hűlnek, megszilárdulnak.
Keverjük ki a máz hozzávalóit, majd csurgassuk a kihűlt kekszek tetejére, de akár rájuk is kanalazhatjuk.
Ha a máz megkötött, tegyük a kekszeket sütisdobozba.
Fotó: Getty Images