Omlós, citromos-vajas keksz – Szétomlik a szájban, olyan puha

citromos vajas keksz cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nincs ennél omlósabb keksz, a rengeteg vajnak köszönhetően puha, a citromtól pedig kellemesen fanyar lesz.

A kakaós és citromos nápolyiból kiindulva előbbi inkább kávéhoz, utóbbi pedig teához illik. Ha nem vagy ennyire keményvonalas, akkor természetesen bármelyiket eheted bármihez, de a citromos kekszet - kellemesen fanyar zamata miatt - inkább tea mellé kínáld.

A citromos keksz az a nassolnivaló, amit nem nagyon lehet abbahagyni, érdemes egyszerre sokat sütni belőle és egy jól zárható dobozban tárolni. Ez a keksz elképesztően omlós, ráadásul nagyon gyorsan kész van, de a sütési időre extrán kell vigyázni, mert a kekszeknek szép halvány színűeknek kell maradniuk, nem szabad megpirítani őket. 

A citromos süteményeket a frissesség miatt mi a nyárral kötjük össze, érdemes őket minél többféle formában elkészíteni, próbáld ki ezt a sütés nélkül készülő citromos sajttortát is, de az is jó döntés, ha citromkrémet főzöl, azzal bármilyen kekszet ízesíthetsz.

Citromos-vajas keksz

citromos vajas keksz recept

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 400 gramm liszt
  • 220 gramm vaj (hideg)
  • 160 gramm porcukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1 darab tojás
  • 1 kávéskanál
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A hideg vajat morzsoljuk össze a liszttel, majd adjuk hozzá a sütőport, a porcukrot, a tojást, a citrom levét, a vaníliakivonatot és a sót. Gyúrjuk össze, amíg egy jól formázható gombócot nem kapunk. 

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. 

Egy deszkát vékonyan szórjunk meg liszttel és nyújtsuk ki a tésztát 4 milliméter vastagra. Szúrjuk ki kiszúróval. Tegyük sütőpapírral letakart tepsire, süssük 7-8 percig. Figyeljük folyamatosan, hogy ne égjen meg. 
 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük