Puha citromos sütemény vajas tésztával: kezdők is elkészíthetik

citromos vajas süti cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajas tészta ellenére nagyon frissítő ez a citromos sütemény, amelyet gyorsan összeállíthatsz főétkezés utáni desszertként.

A citrom óriási előnye, hogy bár frissítő íze miatt inkább a nyárhoz kötődik, mégis minden évszakban készíthetsz belőle süteményt, már csak azért is, mert mindig beszerezhető. A sütik egy részébe a héját is érdemes belereszelni, ezért inkább a biogyümölcsöt válaszd.

Vajas tésztához is nagyon jól illik a citom, főleg krém formájában, ráadásul az alábbi receptet pillanatok alatt összeállíthatod, a többi már csak a sütő dolga. 

A citrom nemcsak süteményekbe, hanem húsos ételekhez is csodásan illik, ebben a citromos-kakukkfüves csirkemellben tökéletesen kiegészítik egymást a különféle ízek.

Citromos, vajas tésztás sütemény

citromos vajas süti recept ok

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 225 gramm vaj
  • 100 gramm cukor
  • 300 gramm liszt
  • 0.5 kávéskanál
  • 1 kávéskanál sütőpor

Krém:

  • 200 gramm cukor
  • 1 evőkanál citromhéj
  • 40 gramm liszt
  • 4 darab tojás (M-es)
  • 125 milliliter citromlé
  • a tetejére porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. 

Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a cukrot és a sót, majd morzsoljuk bele a vajat. Egy tepsit vajazzunk ki, és nyomkodjuk bele az aljába a tésztát. Süssük 20 percig. 

Amíg a tészta sül, készítsük el a citromos krémet. Egy tálban keverjük össze a cukrot, a citromhéjat, a lisztet, üssük bele a tojást és öntsük hozzá a citromlevet. 

Amikor megsült a tészta, öntsük rá a citromos keveréket és süssük további 20 percig. 

Vegyük ki a sütőből és hagyjuk a tepsiben hűlni néhány percet. Óvatosan, a széleinél kezdve vegyük ki a tepsiből, tegyük egy rácsra, és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy éles késsel szeleteljük fel és szórjuk meg porcukorral tálalás előtt. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük