Puha kelt tészta, szaftos feltét - Coca, a baleár-szigeteki tepsis lepény

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A coca nem más, mint egy tepsis lepény. A Baleár-szigeteken jellemzően minden pékségben kapni ilyet.

Coca sokféleképpen készülhet. Vannak élesztős és élesztőmentes verziók. Van, amelyikbe kerül tojás és van, amelyikbe nem.

Előétel, főétel és desszert is lehet

A szigeteken a mindennapi táplálkozás része a coca. Attól függően pakolják meg különféle feltétekkel, hogy az étkezés mely szakaszában kerül terítékre. A zöldséges coca előételként szolgál, a húsos főételként, ami mellé jellemzően salátát adnak, az édes pedig természetesen desszertként funkcionál.

Én most egy élesztős, tojásmentes verziót hozok. Az alap egy egyszerű kelt tészta. Ez a mennyiség egy nagy vagy két kisebb lepény elkészítéséhez elegendő.

Ízlés szerinti verziók

Kétféle verziót készítettem, mert nálunk a csapat egyik fele húsevő, a másik inkább zöldségbarát. A férjem és a lányom a kolbászos verziót imádják, míg a fiam és én inkább a spenótos, fenyőmagosat.

De természetesen készíthetjük kedvünk szerint bármilyen feltéttel. Olajban eltett kápia paprikával vagy például fokhagymás paradicsommal is nagyon finom.

Coca tepsis lepény

koka2.gif

Hozzávalók 12 adaghoz

tészta

  • 500 gramm tönkölybúza fehérliszt
  • 20 gramm friss élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 kávéskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál fehérbor
  • 2.5 deciliter víz

alap

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál szárított zöldfűszer
  • ízlés szerint

feltét

  • 8 darab kolbászkarika
  • 500 gramm spenót
  • 20 gramm fenyőmag
  • 30 gramm mazsola vagy vörösáfonya
  • 1 deciliter olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors
  • opcionális szardella
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a lisztet a sóval együtt egy tálba szitáljuk. A közepébe egy mélyedést alakítunk ki. Az élesztőt összemorzsoljuk, és egy tálban a cukorral és egy kevés langyos vízzel összekeverjük, majd hagyjuk felfutni. A lisztes mélyedés közepébe öntjük a felfutott élesztőt, megszórjuk egy kevés liszttel, és 15 percig pihenni hagyjuk. Az idő elteltével, a liszthez adjuk az olajat és a fehérbort, elkeverjük, majd hozzáadjuk a vizet is. Egy lisztezett deszkán a tésztát alaposan átgyúrjuk. Mikor a tészta szépen összeállt, egy kikent tálba tesszük, és egy konyharuhával lefedve, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük nagyjából 2 óra alatt.

Míg a tészta kel, előkészítjük a feltétet. Egy kis tálba szórjunk szárított zöldfűszereket, tetszés szerint oregánót, kakukkfüvet vagy rozmaringot, és keverjük el egy kevés olívaolajjal és sóval. A kolbászos verzióhoz karikázzuk fel a kolbászt. A spenótos cocához a spenótot alaposan mossuk meg, blansírozzuk, azaz tegyük forrásban lévő vízbe, főzzük egy-két percig, majd tegyük jéghideg vízbe. Öntsük le róla vizet, alaposan nyomkodjuk ki, és tegyük félre. A szardellát - ha használunk - csepegtessük le.

Mikor a tészta szépen megkelt, lisztezett felületen gyúrjuk át újra, majd nyújtsuk ki hosszúkás, téglalap alakúra, és a nyújtófa segítségével fektessük kizsírozott tepsibe. Szurkáljuk meg a tésztát egy villával, majd lefedve kelesszük meleg helyen újabb fél-egy órán át.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

A lepényeket kenjük meg a sós, fűszeres olajjal. Pakoljuk meg a feltétekkel azokat. A kolbászokat szépen rendezzük el az egyik lepényen. A másik cocára halmozzuk rá a spenótot, szórjuk meg fenyőmaggal, ha szeretjük szardelladarabokkal is megrakhatjuk. A hagyományos verziót egy kevés mazsolával is megszórják, de én aszalt áfonyát tettem rá. Végül csurgassunk egy kevés olívaolajat a lepényekre. Ha ezzel megvagyunk, a lepényeket toljuk forró sütőbe, és 25-30 perc alatt süssük készre.

Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors

Ezt is szeretjük