Ehető sütitészta, azaz cookie dough: sütés nélkül is mennyei

9
Nyomtatás
Cookie-dough-c
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ha már többször elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet az amerikaiak nyers sütitésztája, akkor itt az ideje, hogy kipróbáld!

Ha az egyik kedvenc desszerted az amerikai csokidarabkás keksz, de a nyári hőségben képtelen vagy bekapcsolni a sütőt, akkor dobd össze a nyers változatát. A klasszikus cookie dough egy hőkezelt lisztből készült, de a többi hozzávalóját tekintve nyers, vajas és természetesen tojásmentes nassolnivaló, most azonban egy olyan változatot mutatok, amely búzalisztet sem tartalmaz, így a hőkezelés kihagyásával is spórolhatsz egy kevés időt.

Ebbe a változatba mandulaliszt kerül, így amellett, hogy egészségesebb, mint a klasszikus változat, még gluténmentes is. A vaj helyére pedig kókuszolaj és krémes mandulavaj kerül, így ízgazdagabb és táplálóbb lesz a végeredmény. A mandulavaj vásárlásánál arra figyelj, hogy blansírozott mandulából készüljön, különben nem lesz szép világos a sütitésztád, de akkor sincs gond, ha nem hántolatlan mandulából készült fajtát használsz, hiszen a desszert ízén ez mit sem változtat.

Cookie dough

Cookie-dough

Hozzávalók 8 személyre

  • 200 g mandulavaj (blansírozott mandulából)
  • 50 ml olvasztott kókuszolaj
  • 75 ml juharszirup
  • 2 tk. vaníliakivonat
  • 300 g mandulaliszt (zsírtalanított)
  • 0.5 tk.
  • 100 g csokichips
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük össze a mandulavajat, a kókuszolajat, a juharszirupot és a vaníliakivonatot.

Adjuk hozzá a mandulalisztet és a sót is, alaposan dolgozzuk össze, végül pedig szórjuk bele a csokichipset is. Egy ragacsos, összeálló masszát kell kapnunk (ha morzsálódna, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, ha túl folyékony, akkor szórjunk még bele kevés mandulalisztet).

Egy fagyiskanállal szedjünk a masszából gombócokat, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire vagy nagyobb tányérra, tálcára, vagy egyszerűen együk kiskanállal. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon