Az eredeti amerikai csokidarabos keksz: kívül ropog, belül ragacsos
Az amerikai csokidarabos keksz kívül ropogós, belül enyhén ragacsos, és lágyan bújik meg benne a tej- vagy étcsoki.
Ha az egyik kedvenc desszerted az amerikai csokidarabkás keksz, de a nyári hőségben képtelen vagy bekapcsolni a sütőt, akkor dobd össze a nyers változatát. A klasszikus cookie dough egy hőkezelt lisztből készült, de a többi hozzávalóját tekintve nyers, vajas és természetesen tojásmentes nassolnivaló, most azonban egy olyan változatot mutatok, amely búzalisztet sem tartalmaz, így a hőkezelés kihagyásával is spórolhatsz egy kevés időt.
Ebbe a változatba mandulaliszt kerül, így amellett, hogy egészségesebb, mint a klasszikus változat, még gluténmentes is. A vaj helyére pedig kókuszolaj és krémes mandulavaj kerül, így ízgazdagabb és táplálóbb lesz a végeredmény. A mandulavaj vásárlásánál arra figyelj, hogy blansírozott mandulából készüljön, különben nem lesz szép világos a sütitésztád, de akkor sincs gond, ha nem hántolatlan mandulából készült fajtát használsz, hiszen a desszert ízén ez mit sem változtat.
Egy közepes tálban keverjük össze a mandulavajat, a kókuszolajat, a juharszirupot és a vaníliakivonatot.
Adjuk hozzá a mandulalisztet és a sót is, alaposan dolgozzuk össze, végül pedig szórjuk bele a csokichipset is. Egy ragacsos, összeálló masszát kell kapnunk (ha morzsálódna, adjunk hozzá 1-2 evőkanál vizet, ha túl folyékony, akkor szórjunk még bele kevés mandulalisztet).
Egy fagyiskanállal szedjünk a masszából gombócokat, és helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire vagy nagyobb tányérra, tálcára, vagy egyszerűen együk kiskanállal. Elfogyasztásig hűtőben tároljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu