![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes Créme Brulée roppanós karamellkéreggel – A francia édességek királynője
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ha választanom kell a francia desszertek közül, a Créme Brulée a kedvencem: selymes, vaníliás, főzött krém és roppanós karamell alkotja ezt a tökéletes édességet.
A Créme Brulée nagy előnye, hogy egy könnyű desszert, ami egy nehéz fogás után is befér még a bendőbe. Ha egy-két apróságra odafigyelünk, az elkészítése sem bonyolult, viszont igazi különlegességgel lephetjük meg a családot vagy éppen a vendégeket.
Mi az a Créme Brulée?
Klasszikus francia desszert, amely egy vaníliás-tejszínes krémből és roppanós karamellrétegből áll össze. Utóbbi akkor jó, ha ropog, picit törik, ettől lesz igazán látványos az édesség. A krém nagyon selymes, amelyet egy erőteljes vaníliás és édes íz kísér.
A technikája
A krém készítésénél egyetlen egy dologra kell figyelni: ne csapódjon ki a tojás. Óvatosan kell adagolni a forró tejszínt a cukorral kikevert tojáshoz, fokozatosan, folyamatosan kevergetve, kis adagokban keverjük hozzá.
A desszert kis tűzálló tálkákban készül, amelyeket egy forró vízzel teli tepsibe kell állítani. Ettől lesz az állaga pudingszerű, selymes és igazán krémes.
A roppanós karamellt csak a tálalás előtt kell elkészíteni: szórjunk körülbelül 1 evőkanál cukrot minden tálka tetejére, majd zsebsárkánnyal, karamellizáló pisztollyal vagy a sütő grillfokozatával pirítsunk oda neki.
Créme Brulée
![creme-brulee-recept](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290986/29098653_017a1d77c14030c1d7396b47ae3e9bfb_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
Krém
- 960 milliliter zsíros tejszín
- 150 gramm kristálycukor
- 1 darab vaníliarúd
- 7 darab tojássárgája
- 0.25 teáskanál só
Karamellréteg
- 150 gramm kristálycukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 150 fokra.
Egy kisebb lábasba tegyük a tejszínt, a cukor felét és a vaníliarúd kikapart magját, kezdjük el közepesen lángon melegíteni. Nem kell forrnia, éppen csak gyöngyözzön.
A tojássárgákat keverjük ki a maradék cukorral és a sóval.
Vegyük le a tűzről a tejszínt, adjunk egy kanállal belőle a tojássárgájához, folyamatosan kevergessük, nehogy kicsapódjon. Fokozatosan, apránként adagoljuk a tejszínt a tojáshoz, mindig kevergessük, míg egy szép, egynemű krémünk nem lesz. A biztonság kedvéért szűrjük le szitán, hogy az esetleges tojásdarabok fent akadjanak.
Készítsünk elő egy mélyebb tepsit, ebbe helyezzük a 8 kis tűzálló tálat. Osszuk szét a créme bruleé-t nyolcfelé a tálkákban. A tepsibe töltsünk annyi forrásban lévő vizet, hogy a tálkák feléig érjen.
30-40 percig süssük, amíg a szélei megpirulnak, de középen még lágy. Ha kihűltek, takarjuk le őket folpackkal, és tegyük a hűtőbe 2 órára.
Tálalás előtt szórjunk mindegyik creme bruleé tetejére 1-1,5 evőkanál cukrot, karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!