![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni narancsos palacsinta a franciáktól: a Crepe Suzette a likőrtől még finomabb
![cspcover](https://kep.index.hu/1/0/3428/34282/342825/34282543_2625061_c75abb91957bfbc559b773b96539766a_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A franciák csodálatos narancsos palacsintája, amit likőrrel teszünk különlegessé.
A hajtogatott palacsinta - a fennmaradt történet szerint - konyhai baleset során született. A monda szerint VII. Edward király Monte Carlóban vacsorázott egy feltűnően csinos nő, Suzette társaságában. A körülöttük szorgoskodó pincér nagy izgalmában felborította a narancslikőrös üveget, melynek tartalma a serpenyőben landolt és lángra lobbant. A pincér ijedtségében, hogy eloltsa a tüzet, cukrot szórt rá, majd megkóstolta a végeredményt, ami annyira ízlett neki, hogy felszolgálta a királynak és kísérőjének.
A különleges desszert a királynak is ízlett, meg is kérdezte a pincért, mi a neve a finomságnak, aki elmondta, ez egy új recept és még nincs neve, így hát a király megkérte, nevezze el a kísérőjéről, Suzette-ről. Egy másik mese is terjed a palacsintáról, miszerint egy színésznőről nevezték el 1897-ben.
A mutatós palacsinta nagyon finom, az elkészítése sem olyan nehéz - éttermekben rummal vagy narancslikőrrel szokták meglocsolni, amit a pincér lángba borítva szervíroz. Én ezt nem mertem még megpróbálni, ezért a likőrt a mártáshoz szoktam keverni. Ha szeretnénk, vaníliafagyit is kínálhatunk mellé.
Crepe Suzette palacsinta
![cpct](https://kep.index.hu/1/0/3428/34282/342824/34282473_e936bfc1ae7b2fbb6c7155b075b8d3f4_wm.jpg)
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 10 dekagramm rétesliszt
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 2 darab tojás
- 1 darab tojássárgája
- 1.7 deciliter tej
- 0.6 deciliter víz
- vaj vagy olaj a sütéshez
Mártás:
- 4 evőkanál cukor
- 4 dekagramm olvasztott vaj
- 3 deciliter narancslé
- 2 evőkanál narancslikőr
- 1 darab narancs héja
Elkészítés:
A lisztet a cukorral és a sóval összekeverjük. A közepébe mélyedést ásunk, majd a 2 darab egész tojást és az 1 darab sárgáját beleütjük.
A vizet és a tejet egybeöntjük.
A felvizezett tejet apránként a lisztes keverékhez öntjük, miközben simára keverjük, majd letakarva 30 percet pihentetjük.
A palacsintasütőt kevés olajjal vagy vajjal kikenjük és felforrósítjuk, majd merőkanálnyi tésztát öntünk bele, körbemozgatjuk, hogy meglegyen a tészta klasszikus formája. A tésztát mindkét oldalán világosbarnára sütjük, minden sütésnél olajjal vagy vajjal kikenjük a serpenyőt.
Mártás:
A megmosott narancs héját lereszeljük.
Egy serpenyőben a vajat a cukorral összemelegítjük, majd a narancs héját is hozzákeverjük, körülbelül 2 percig hagyjuk a tűzhelyen. Utána a narancslevet apránként adagolva hozzákeverjük, majd kis lángra tesszük és egybeforraljuk, utána a likőrt is hozzákeverjük.
A palacsintákat kétszer félbehajtjuk, egy tűzálló tálon félig egymásra fektetjük, majd meglocsoljuk a narancsos mártással. Tálalás előtt sütőben 1-2 perc alatt átmelegítjük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!