Levendulás fagyi a nyári napokra: tej nélkül készül
Ezt a receptet fagyigép nélkül is könnyen elkészítheted, és egy nyugtató, hűsítő desszert lesz a jutalmad.
Még tart a cseresznyeszezon, így a megannyi sütemény mellett egy finom cseresznyés fagylaltról se feledkezz meg. Az édes és lédús cseresznyéből készülő fagylalt ráadásul ezúttal tej nélkül kerül a terítékre, így ha te sem szívesen kockáztatsz a nagy melegben a tejes fagyikkal, úgy itt a tökéletes megoldás!
Csupán néhány hozzávalóból készül, amelyben főleg a cseresznye jut domináns szerephez, de kerül még bele víz, egy kis só és lime-lé is.
A cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki, majd fagyasszuk le pár óra alatt.
Készítsünk el egy egyszerű szirupot a fagyihoz. Ehhez keverjük össze a cukrot és a vizet egy kis serpenyőben. Melegítsük közepes lángon, időnként keverjük meg és addig főzzük, amíg a cukor fel nem oldódik. Ez kb. 3-5 percet vesz igénybe.
Ha elkészült, tegyük félre és hűtsük le.
A fagyasztott cseresznyét tegyük egy nagy teljesítményű turmixgépbe, adjuk hozzá a kihűlt szirupot, a lime levét, a sót és dolgozzuk simára. A megfelelő állag elérése végett adhatunk hozzá egy dl meleg vizet is.
A kész fagyialapot egy szűrőn szűrjük le, hogy a héjdarabok fennakadhassanak és ne kerüljenek a fagylaltba.
Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, és ha igen, vagy esetleg már túl édes is az ízlésünknek, adjunk hozzá egy kis lime-levet. Ha pedig nem lenne elég édes, akkor egy kis cukorsziruppal még segíthetünk az ízeken.
Ezután porciózzuk ki a sorbet-t kisebb tálkákba, vagy akár az egészet egy nagy dobozba, és tegyük be a fagyasztóba 2-4 órára.
A hűtést követően a sorbet már tálalható is.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu