Foszlós cseresznyés focaccia: kívül ropogós, belül szaftos
4
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Igaz, az az alapszabály hogy a piros, kora nyári cseresznye igazán csak frissen jó, a hőkezeléstől épp a zamatát, frissességét, lényegét veszíti el. Viszont kivétel ez alól az alapszabály alól ez a focaccia recept, mert kicsit édes, kicsit sós és nagyon rövid ideig éri csak hő, ezért még megmarad a zamatból is valami.
Akinek furcsán hangzik a sós lepénykenyér és az édes gyümölcs találkozása, az képzeljen maga elé egy szelet fehér kenyeret sok lekvárral.
Kívül ropogós, belül szaftos
Az ízvilág ehhez az élményhez lesz egészen hasonló, azzal a kitétellel, hogy az egész még sokkal, sokkal jobb. A focaccia kívülről kissé ropogósra sül, de belül lukacsos, szaftos lesz. A cseresznye ép marad, de enyhén cukros levet ereszt, ami vékony mázat képez a lepény felületén.
Nem csak édességként
Mi annyira szeretjük ezt az édes-sós játékot, hogy még csak nem is édességnek szoktuk enni, hanem sós dolgok, sonkák és sajtok mellé úgy, mint egy átlagos kenyeret. Csak éppen sokkal több lesz annál, nagyon nyári és nagyon különleges.
Cseresznyés focaccia
Hozzávalók 4 adaghoz
- 400 gramm liszt
- 3 deciliter víz
- 0.5 teáskanál porélesztő
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál méz
- 500 gramm cseresznye
Elkészítés:
A vízben elkeverjük az élesztőt és a mézet, belekeverjük a lisztet és a sót, simára gyúrjuk, és letakarva egy éjszakán át állni hagyjuk. Ha nincs ennyi időnk, kétszerezzük az élesztő mennyiségét, és elég lesz neki 4 óra pihenés is. A megkelt tésztát egy nagy sütőlapra egyengetjük, és megszórjuk a kimagozott cseresznyével. Kissé belenyomkodjuk a tésztába, és fél órát kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 250 fokosra, beletoljuk a focacciát, és addig sütjük, míg színt nem kapnak a szélei és a cseresznye bugyborékolni nem kezd.
Fotók: Ács Bori/Sóbors
Címkék: