Régimódi almás pite sok töltelékkel: így lesz igazán omlós a tésztája
A régimódi almás pite lágy, tejfölös gyúrt tésztából és sok-sok fahéjas töltelékből áll.
Ha már roskadozik a cseresznye a fán, és igyekszel leszedni mindet, akkor egy részét persze muszáj megenni, de miután annyira könnyen romlik ez a gyümölcs, ezért érdemes feldolgozni, leginkább süteménybe sütni.
Ha előkészíted a cseresznyét, akkor tökéletes tölteléket főzhetsz belőle, a gyümölcs ropogós marad, de selymes szósz öleli körül. Ehhez nem kell más, mint egy kevés cukor és keményítő meg citromlé. Ezt a keveréket utána töltsd pitébe, meglátod, kevés munkával tökéletes nyári sütit készíthetsz. A pitetészta meggyúrása sem nagy ördöngösség, csak arra kell vigyáznod, hogy gyorsan és jéghideg alapanyagokkal dolgozz, hogy ne vegyék át a kezed melegét.
Ha egyszerűbb megoldásra vágysz, kevert piskótába tedd, ezzel a sütivel szinte semmi dolgod nem lesz.
A cseresznyét mossuk meg, magozzuk ki, tegyük egy tálba, szórjuk meg cukorral és keményítővel, öntözzük meg vaníliakivonattal, citromlével, és adjuk hozzá a sót. Jól forgassuk egybe, majd tegyük félre.
A tésztához szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a cukrot és a sót, majd keverjük össze. A vajat kockázzuk fel, és morzsoljuk a lisztes keverékhez úgy, hogy ne vegye át a kezünk melegét. Adagoljuk hozzá kanalanként a hideg vizet, míg össze nem áll a tészta. Egy gyúródeszkát lisztezzünk meg, és borítsuk rá a tésztát, majd formázzunk belőle labdát. Felezzük el, majd az egyikből nyújtsunk 30 centiméter átmérőjű kört, csomagoljuk be folpackba, majd tegyük a hűtőbe. A másik labdából is nyújtsunk egy ugyanakkora átmérőjű kört, és szépen nyomkodjuk bele egy kivajazott piteformába. Kanalazzuk bele a cseresznyés keveréket, majd halmozzuk rá a felkockázott vajat.
Vegyük ki a másik tésztát is a hűtőből és csíkozzuk fel. A leghosszabb csíkot fektessük a pite közepére. A többi csíkot pedig szépen átlósan fektessük a sütire ugyanabban az irányban, majd átlósan is csináljuk ugyanígy. Egy kis tálkában óvatosan verjük fel a tojást és a tejet, és kenjük meg vele a tésztacsíkokat. Tegyük a pitét a hűtőbe egy fél órára.
Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Süssük a pitét 20 percig, majd vegyük le a sütő hőmérsékletét 180 fokra, és süssük további 40 percig, amíg a töltelék szabályosan bugyogni nem kezd benne.
Ekkor vegyük ki a sütit, és hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu