Omlós, rácsos cseresznyés pite: nem ázik el a tészta és nagyon finom
A rácsos cseresznyés pite tésztája omlós, a tölteléke ellenállhatatlan, egy egyszerű trükknek köszönhetően pedig az is elkerülhető, hogy a gyümölcs eláztassa az alapot.
A jó cseresznyés pite titka nem csak a tésztában rejlik, hiszen a töltelék a másik főszereplő. Minél több lédús gyümölccsel készül, annál finomabb lesz, de érdemes egy kevés citromot, vaníliát és fahéjat is keverni bele, hogy igazán mennyei legyen. A citrom nem csak ízesítő, sűríti is a tölteléket pektintartalmánál fogva.
A töltelék a citrom mellett a keményítőtől lesz sűrű, kanalazható állagú, nem kell félni a használatától, biztosan nem lesz csomós. A receptet akár meggyből is elkészítheted, de akkor valószínűleg több cukorra és kevesebb citromra lesz szükséged.
A cseresznyét alaposan mossuk meg, magozzuk ki. A citrom héját reszeljük le, a levét facsarjuk ki.
Tegyünk mindent egy lábasba – a keményítő kivételével –, keverjük alaposan össze a hozzávalókat.
Kezdjük el melegíteni a hozzávalókat, amikor forr, vegyük lejjebb a lángot. Gyöngyözve főzzük 10-15 percig, míg sűrűsödik, közben kevergessük.
A keményítőt keverjük ki kb. fél deci vízzel, majd öntsük a cseresznyés alaphoz. Várjuk meg, míg rottyan egyet és besűrűsödik. Kóstoljuk meg, ha szükséges, mehet még bele cukor vagy fahéj.
Kapcsoljuk le a lángot, várjuk meg, míg kihűl. A hűtőben 1 hétig eláll.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu