Tartalmas, melengető ragu csicseriborsóval és kolbásszal: kelkáposzta is gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Fenséges kelt tésztás sütemények: ezekre megéri rászánni az időt
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Igaz, egy-két alapanyag egy kevés előkészületet igényel, maga a ragu pillanatok alatt készen van.
Nagyon laktató, tartalmas és ízekben gazdag az alábbi ragu, amit, ha több vízzel készítesz, sűrű levesként is kínálhatsz. Az alapját a kolbász és a csicseriborsó képezi, de jelentős szerepe van benne a kápia paprikának is.
Utóbbi egy kis előkészületet is igényel: igaz, a vízben is puhára főne a paprika, érdemes előre megsütni, sokkal intenzívebb, édesebb, füstösebb lesz úgy az íze. Ha nem szeretnéd emiatt előmelegíteni a sütőt, tedd a gáztűzhelyed nyílt lángjára a paprikát - ahogy a padlizsánt is szokták -, majd addig süsd, míg kívülről fekete foltos nem lesz. Ha mégis a sütőben készítenéd, érdemes nagyobb adagot sütni, a megmaradt paprika sokáig eláll a hűtőben és rengeteg mindenhez felhasználhatod.
Ha esetleg nem szereted a kelt, leveles spenóttal helyettesítheted, ha pedig nem találsz chorizót, sima füstölt kolbásszal is elkészítheted a levest.
Csicseriborsós ragu
Hozzávalók 6 személyre
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál chilipehely
- ízlés szerint só, bors
- 1 darab babérlevél
- 800 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 2 darab kápia paprika
- 400 gramm kolbász (chorizo)
- 100 gramm kelkáposzta
- 120 gramm cheddar sajt
Elkészítés:
A kápia paprikát süssük meg a sütőben, de még gyorsabb megoldás, ha grillen vagy közvetlenül a tűzhely lángja felett sütjük, míg itt-ott foltos nem lesz. Még forrón fedjük le szorosan folpackkal, majd ha kihűlt, pucoljuk meg, vágjuk apró darabokra.
A hagymákat pucoljuk meg, a vöröshagymát és a fokhagymát is vágjuk finomra. A csicseriborsó-konzervről öntsük le a levet, öblítsük át, majd tegyük félre. A sajtot reszeljük le. A kelkáposztát vágjuk kis csíkokra. A kolbászt vágjuk karikákra. (Meg is lehet picit pirítani serpenyőben.)
Az olajat forrósítsuk fel egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát. Kezdjük el dinsztelni, mikor már átlátszó, dobjuk rá a fokhagymát, majd 1 perc után szórjuk meg a paprikával, chilivel, sóval, borssal, dobjuk rá a babérlevelet, alaposan keverjük össze.
Adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót és a sült kápia paprikát, majd öntsük fel 1 liter vízzel. Forrásig melegítsük, majd vegyük lejjebb a lángot, fedő alatt, gyöngyözve főzzük 20-25 percig. Merjük ki a ragu felét, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a többihez.
Keverjük bele a karikákra vágott kolbászt és a kelkáposztát is, addig főzzük tovább, míg a zöld össze nem esik. Szükség szerint sózzuk, borsozzuk a ragut, ha levesesebbre szeretnénk, vízzel hígíthatjuk. A reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Getty Images