![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Tradicionális olasz fogás a csicseriborsós ragu: tésztával, paradicsomos alappal készül
![csicseristésztás](https://kep.index.hu/1/0/4149/41494/414940/41494097_3167295_91872ecdcf43c632fbdb8a8cd5854a1f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hideg téli estéken nincs jobb választás az olasz csicseriborsós ragunál, felmelegít és minden jóval ellát a tartalmas fogás.
Az olasz csicseriborsós fogásról, a pasta e ceciről a mai napig megoszlanak a vélemények, egyesek szerint tésztaétel, mások szerint ragu, de akadnak, akik sűrűbb levesként definiálják. Olaszországon belül is számtalan receptje létezik. Mindegy is, melyiknek tekintjük, a lényeg, hogy gyors, egyszerű és nagyon finom, ráadásul tele van tápanyagokkal és növényi fehérjével.
Ha inkább tésztaételként kínálnád, nyugodtan emeld meg a tészta mennyiségét, ha pedig inkább levesként, hosszabb lével készítsd. Fodros kel helyett spenótot is keverhetsz bele, ha pedig paradicsomosabb végeredményre vágysz, az alaplé egy részét cseréld le paradicsomlére vagy kockázott paradicsomra.
Csicseriborsós ragu
![csicseristészta2](https://kep.index.hu/1/0/4149/41494/414941/41494109_8ce82d4281e0c03b1517c56801d34cad_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 3 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 teáskanál rozmaring
- 3 ek passzírozott paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 tk chilipehely
- 400 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 1 liter alaplé
- 150 gramm tészta (rövid fajta)
- ízlés szerint só, bors
- 200 gramm fodros kel
- 30 gramm parmezán
Elkészítés:
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. A kelt tépkedjük kisebb darabokra. A csicseriről öntsük le a levet, öblítsük át.
Forrósítsunk olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a vöröshagymát és a rozmaringot. Amikor puha a hagyma, keverjük bele a fokhagymát, majd fél perc után a paradicsomot és a chilit is. Főzzük 2-3 percig, míg a paradicsomnak sötét színe nem lesz, picit karamellizálódik.
Adjuk hozzá a csicseriborsót. Egy krumplinyomó segítségével itt-ott pürésítsük a csicserit, nem kell az egészet, maradjon darabos, de ettől lesz picit krémesebb. 2 perc után öntsük fel az alaplével. Amikor forr, vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a tésztát, sózzuk-borsozzuk. Főzzük kb. 8 percig, míg a tészta félpuha lesz, ekkor keverjük bele a kelt és a parmezánt. Főzzük még 2-3 percig, míg a kel megfonnyad, összeesik, a tészta al dente lesz.
Rögtön tálaljuk, akár sajttal is megszórhatjuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!