Omlós csirkefalatok szezámos-mézes bundában – Kívül ropogós, belül puha lesz a hús

szezámos csirke cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerre édes és pikáns ez a szezámmagos bunda, amely izgalmassá teszi a csirkemellet.

A kínai étkezdék egyik kedvence a ropogós bundában sült csirkemell, amely lehet csípős vagy édes, esetleg mindkettő. Ha a pikáns ízeket preferálod, ezt a gyömbéres változatot mindenképpen érdemes elkészíteni. Az igazán ropogós külsőt keményítő hozzáadásával érheted el.

Ha nem szereted a csípőset, akkor az alábbi mézes változatot készítsd el, a csirkemell a ketchup és a szójaszósz keverékétől lesz izgalmas, kívül ropogós, belül puha. 

Csirkefalatok szezámos-mézes bundában

szezámos csirke recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

Hús:

  • 1 kilogramm csirkemellfilé
  • 2 darab tojás
  • 70 gramm liszt
  • 60 gramm keményítő
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 2 evőkanál olaj

Szósz:

  • 80 gramm méz
  • 50 milliliter szójaszósz
  • 60 gramm ketchup
  • 2 evőkanál almaecet
  • 1 evőkanál pirított szezámolaj
  • 2 teáskanál keményítő
  • 1 teáskanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 2 teáskanál szezámmag
  • 2 szál zöldhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat sóval és borssal verjük fel egy tálban. A lisztet keverjük össze a keményítővel egy másik tálban. A csirkemellet daraboljuk fel, majd minden darabot először mártsunk bele a tojásos, majd a lisztes keverékbe, végül tegyük félre egy tálra. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, süssük meg a csirkéket. A csirkék nagyjából 5-6 perc alatt sülnek aranybarnára. Ha megsültek, tegyük őket egy  papírtörölközőre, hogy a felesleges olajat leitassa róluk. 

Készítsük el a szószt. Egy tálban keverjük össze a mézet, a szójaszószt, a ketchupot, az almaecetet, a szezámolajat, a szezámmagot, a barna cukrot és a keményítőt. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd tegyük bele a zúzott fokhagymát, közepes lángon dinszteljük üvegesre körülbelül fél perc alatt. Öntsük rá a szószt, keverjük össze, hagyjuk, hogy rottyanjon egyet. Várjuk meg, amíg besűrűsödik, ez nagyjából 3-4 perc. Ha kész, öntsük rá a csirkemellre, jó alaposan forgassuk össze, majd ízlés szerint apróra vágott zöldhagymával díszítsük. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük