Ellenállhatatlanul finom csirkefasírt: kívül ropogós, belül szaftos és ízletes
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Nem a megszokott módon készítjük a fasírtot: a csirkemellet apró kockákra vágjuk és sült hagymát is keverünk hozzá.
Egyszer már meséltem, mennyire nem kedvelem a fasírtokat - jobban belegondolva, a darált hústól van egy kis fóbiám. Pedig sok finom étel készül ebből, köztük a fasírt is. A testvérem nagyon szereti a vagdaltat és persze a csirkehúst. Sokan vagyunk ezzel így, fasírtot mégsem szokás csirkéből készíteni, mondván, nem olyan szaftos, nem vagdaltnak való. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem a világ legfinomabb fasírtja csirkemellből készül, de nem a megszokott módon.
Mivel nálunk a fasírt kelendő, de én nem rajongom a darált húsért, úgy döntöttem az egyik főzésem alkalmával, hogy csirkemellfilét fogok használni, nagyon apróra kockázom, bátran fűszerezem, olajon dinsztelt hagymát is keverek hozzá, majd kis gombócokat formálva zsemlemorzsába forgatom és aranybarnára sütöm. Az így készült húspogácsa annyira finom, hogy szó szerint eteti magát. Kínálhatjuk főzelékek, de bármilyen köret mellé, még szendvicsbe is kerülhet.
Igaz, ez nem egy megúszós étel. Idő, amíg a húst összekockázzuk, fűszerezés után hagynunk kell állni a hűtőben, hogy az ízek összeérjenek és a formázás is könnyen menjen. Na jó, őszinte leszek, mérgelődni fogunk a formázás során, nem tagadom, de miután kisül a fasírt és megkóstoljuk, el is feledjük azt a sok munkát, ami az elkészítésével járt. Nagyon finom, szaftos, új értelmet ad a fasírtnak.
Csirkefasírt
Hozzávalók 45 darabhoz
- 1 kilogramm csirkemellfilé
- 2 fej hagyma
- ízlés szerint só és bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 bögre zsemlemorzsa
- 2 darab tojás
- 2 darab zsemle
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A hagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pirítjuk.
A zsemlét vízbe áztatjuk.
A csirkemellfilét vékony szeletekre vágjuk, majd próbáljuk meg minél apróbb kockákra felvágni, amelyeket aztán egy nagyobb méretű keverőtálba teszünk. A húskockákra reszelt fokhagymát, sót, borsot, pirospaprikát szórunk, majd a két tojást is a tálba ütjük, a kinyomkodott zsemlét és a kihűlt hagymát is a keverőtálba tesszük. A fasírtot alaposan egybekeverjük, majd lefedve 1-2 órára hűtőbe tesszük.
A húsból tetszőleges méretű gombócokat formálunk, amiket zsemlemorzsába forgatunk, majd bő, forró olajban aranybarnára sütjük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors