![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Ropogós, indiai tésztabatyu húsos töltelékkel - Így készül a tökéletes szamósza
![scover](https://kep.index.hu/1/0/3605/36051/360511/36051175_2755885_a212e39f0c4fa573f9ef24179dbbb5e6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szamósza háromszög alakú tésztabatyu, a töltelék mindig gazdag, sokféle lehet, a csomagok rejthetnek édes vagy sós meglepetést.
Mumbai utcáin nagyon népszerű a csípős, húsos töltelékkel készült batyu, amit ha egyszer megkóstol az ember, onnantól a rabjává válik. Az olajban sült finomság sós változata készülhet hússal, anélkül és persze vegyesen zöldséggel. A töltelék lényege, hogy minél tüzesebb legyen, ha tényleg szereted az erőset, az aranybarnára sült csomagokat csípős mártásba is lehet tunkolni.
Szerencsére nem kell Indiáig repülni, hogy megkóstold ezt a finomságot, viszonylag könnyen el lehet készíteni otthon is. A szamósza tésztájához a lisztet kétszer kell átszitálni, ettől lesz jó az állaga, de ha nincs kedved tésztagyúrással bíbelődni, akkor réteslapot is használhatsz.
A töltelék kialakításával érdemes játszani, ízlésre szabni. Ha már darálttal készül, úgy az igazi, ha valamilyen zöldség is kerül a hús mellé, lehet ez borsó vagy akár gomba is, de ha hagyományosan szeretnéd készíteni, akkor krumpli is mehet bele.
Csirkehúsos szamósza
![sct](https://kep.index.hu/1/0/3605/36051/360511/36051189_4fa4ccd003d496bd803dc26acb4f5e36_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
A tésztához:
- 400 gramm liszt
- 1 evőkanál olaj
- 180 milliliter víz
- 1 teáskanál só
A töltelékhez:
- 6 evőkanál olaj
- 1 teáskanál currypor
- 2 darab chilipaprika
- 0.5 teáskanál római kömény
- 2 gerezd fokhagyma
- 0.5 teáskanál gyömbér
- 1 fej vöröshagyma
- 250 gramm darált csirkehús
- 125 gramm zöldborsó (mirelit)
- 0.5 teáskanál őrölt koriander
- 1 evőkanál tikka masala paszta
- 50 milliliter víz
- só és bors ízlés szerint
- olaj a sütéshez
Elkészítés:
A lisztet kétszer szitáljuk át, majd keverjük hozzá a sót. Csináljunk mélyedést a közepébe, utána öntsük bele az olajat és adjuk hozzá a 180 milliliter víz háromnegyed részét. Gyúrjuk kemény tésztává, miközben a maradék vizet apránként adagoljuk (lehet, a megadottól picit több vízre lesz szükség). A tésztát borítsuk ki tiszta munkalapra és gyúrjuk addig, amíg egynemű gombócot nem kapunk. A tésztát fedjük le és 1 órát pihentessük.
A 6 evőkanál olajat serpenyőben forrósítsuk fel, majd dobjuk bele a curryt, a finomra aprított chilit, római köményt és néhány másodperc alatt pirítsuk meg, míg illatozni nem kezd. Utána adjuk hozzá a gyömbért, a zúzott fokhagymát és a finomra vágott hagymát, gyakran kevergetve 3-5 percig pirítsuk, de nagyon ügyeljünk rá, hogy ne kapjon oda. Amikor a hagyma szépen összeesett, adjuk hozzá a masala pasztát és 50 milliliter vizet, pár percig kevergessük, utána adjuk hozzá a darált húst és keverjük el. Főzzük addig, míg a folyadék elpárolog a hús alól.
A borsót ezután keverjük a húshoz, fűszerezzük sóval, borssal, korianderrel, pár percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztából csípjünk le diónyi darabokat és nyújtsuk ki vékonyra őket, ezután fektessünk rájuk egy 15 centiméter átmérőjű kistányért, majd egy éles, vékony késsel vágjuk körbe. Ezután a tésztakört felezzük el. A félkör szélét vízzel kenjük meg, majd hajtsuk rá a tésztát úgy, hogy háromszög alakja legyen, ne legyen rajta lyuk.
A jól zárható, háromszög alakú tésztákba töltsük bele a tölteléket, utána alaposan nyomkodjuk össze a tésztát, majd bő, forró olajban süssük aranybarnára a kis töltött táskákat.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!