Könnyed csirkeleves póréhagymával dúsítva – Laktat, de nem terheli meg a gyomrod

csirkés póréhagyma leves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha tartalmas, melengető, de mégsem nehéz levesre vágysz, akkor ez a csirkés fogás biztosan jó választás lesz.

Bár a krémlevesek nagyon nagy népszerűségnek örvendenek a téli időszakban, egy idő után telítődhetsz a zsíros, tejszínes fogásoktól. A téli klasszikus, a sütőtökkrémleves is ilyen, utána legfeljebb egy kis édesség fér majd a gyomrodba.

Ha szereted a hagyma ízét, és laktatóbb levesekre vágysz, akkor a póréhagymából is érdemes krémlevest főznöd. A póréhagyma egész évben kapható, és jóval enyhébb és édeskésebb az íze, mint a vörösé, így a gyomrodat sem terheli annyira. A póréhagyma remek vas-, kalcium-, kálium-, cink-, mangán- és szelénforrás is. 

Ha húst is tennél a levesbe, akkor csirkemellel dúsítsd, viszont ne hagyományosan, tejszínesen főzd, hanem inkább egy kevés kókusztejjel sűrítsd.

Csirkeleves póréhagymával

csirkés póréhagyma leves recept

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 fej hagyma (közepes)
  • 3 szelet bacon
  • 2 szál póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 teáskanál rozmaring (őrölt)
  • 0.5 darab citrom vagy lime leve
  • 1.4 liter csirkealaplé
  • 2 szelet csirkemell
  • 400 milliliter kókusztej
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint petrezselyem
  • 1.5 evőkanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát vágjuk egészen apróra, a póréhagymát szeleteljük fel vékonyan, a bacont is kockázzuk fel, a fokhagymát vágjuk egészen finomra, a csirkemellet vékony szeletekre.

Egy nagyobb lábasban melegítsünk olajat, tegyük rá a hagymát és a bacont, pirítsuk meg. Ezután tegyük rá a fokhagymát és a póréhagyma-karikákat, majd adjuk hozzá a mustárt, a rozmaringot, nyomjuk rá a citromlevet (vagy a lime levét), majd öntsük fel az alaplével. Ezután tegyük bele a csirkemellszeleteket is, majd várjuk meg, míg felforr. Ekkor vegyük lejjebb az erősséget, fedjük le, és főzzük 40 percig. Az utolsó 5 percben keverjük hozzá a kókusztejet, sózzuk, borsozzuk. Ízlés szerint összevágott petrezselyemmel díszítsük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük