
Krémes szószban sült karfiol és spenót csirkemellel: pirult sajt koronázza meg

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Ötfűszeres tofu kínai módra: ilyen jót étteremben sem eszel

Nyárköszöntő málnás galette: omlós tésztában sül az édes töltelék

Frissítő, epres limoncello spritz: ezzel indítsd a nyarat

Puha, kukoricalisztből készült lepény: bármivel megpakolhatod

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében
Habár szalonnával és tejszínnel készül az étel, mégsem lesz nehéz vagy tömény, ugyanis karfiol, friss spenót és sovány csirkemell az alapja.
Bár igényel egy kis munkát az étel összeállítása – a zöldségeket előre meg kell dinsztelni, a szalonnát és a húst pirítani –, utána már a sütőben sülnek, érnek össze az ízek, nem kell gondolkodnod a köreten, ha ezt a receptet készíted el. Az étel fűszerezése minimalista, elég csak sózni és borsozni, mégis valódi ízbomba a karfiol, a spenót, a hagyma és a szalonna négyesének köszönhetően. A pirult sajt és a krémes tejszín pedig felteszi az i-re a pontot.
Ha félsz, hogy a csirkemell kiszárad, esetleg nem kedveled ezt a húsrészt, készítsd csirkecombfiléből az ételt, lehet, hogy annak picit több idő kell, de ugyanolyan finom lesz vele. Ha vannak otthon friss zöldfűszereid, használd őket bátran, kakukkfűvel mennyei lesz, de petrezselymet vagy snidlinget is szórhatsz rá.
Csirkemell krémes karfiollal, spenóttal

Hozzávalók 4 személyre
- 1 ek olívaolaj
- 1 ek vaj
- 1 kisebb fej karfiol
- 120 gramm szalonna
- 150 gramm bébispenót
- 120 ml tejszín
- ízlés szerint só, bors
- 2 darab zöldhagyma
- 500 gramm csirkemellfilé
- 100 gramm sajt
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, a szalonnát vágjuk vékony szeletekre, majd kis kockákra, a spenótot mossuk át. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra, a csirkemellfilét vágjuk hosszában félbe, hogy ne legyen olyan vastag. A sajtot reszeljük le.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Vajazzunk ki egy 2 liter űrtartalmú sütőtálat.
A vajat és az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, adjuk hozzá a karfiolt és a szalonnát. Kb. 8-10 percig dinszteljük, pirítsuk őket, míg a szalonnának kisül a zsírja, a zöldség pedig itt-ott aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a spenótot, keverjük vele össze, kb. 2 perc alatt fonnyasszuk meg.
Húzzuk le a tűzről, sózzuk, borsozzuk, keverjük bele az újhagymát és a tejszínt. Öntsük az egészet az előkészített sütőtálba.
A csirkemellfilék mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, majd a visszmaradt zsiradékon, a serpenyőben, nagy lángon pirítsuk meg mindkét oldalukat, nem kell még teljesen átsülniük. Tegyük őket a karfiolos-spenótos keverékre.
Szórjuk az étel tetejére a sajtot, majd toljuk a sütőbe 18-20 percre, míg a sajt aranybarna lesz és a hús is átsül.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors